30 augusti 2018

De första studenterna som ingår i det decentraliserade läkarprogrammet skall under våren 2019 ut till sina nya studieorter. I veckan invigdes nya lokaler i Kalmar – som är en av dessa huvudstudieorter.

Johan D Söderholm, dekanus vid Medicinska fakulteten, och Anders Henriksson (S), ordförande i landstingsrådet i Kalmar, klipper bandet till nya lokaler på Länsjukhuset i KalmarJohan D Söderholm, dekanus vid Medicinska fakulteten, och Anders Henriksson (S), ordförande i landstingsrådet i Kalmar, klipper bandet till de nya lokalerna på Länsjukhuset i Kalmar. Foto: Irene RydbergDet rör sig om lektionssalar, grupprum, studiearbetsplatser och nya lokalerna för ett Kliniskt träningscentrum, KTC som ligger på Länssjukhuset i Kalmar.

Dekanus Johan D Söderholm var på plats och klippte bandet till de nya lokalerna tillsammans med politiker från Landstinget i Kalmar län. Till en början rör det sig om runt 20 läkarstudenter som kommer att nyttja lokalerna. När väl alla terminer är på plats kommer antalet studenter att vara runt 100.

– Det är ett byggprojekt som pågått ett tag och det har investerats omkring 90 miljoner kronor för att kunna ta emot läkarstudenterna, säger Ingeborg Eriksson, tillförordnade landstingsdirektör till tidningen Östra Småland.

Anders Henriksson (S), ordförande i landstingsstyrelsen kommenterar invigningen med att det ”är en av de största etableringarna som gjorts i vårt landsting de senaste decennierna”.

Fakta: Decentraliserade läkarprogrammet

Det nya decentraliserade läkarprogrammet innebär bland annat att den kliniska delen av utbildningen görs på fyra huvudorter för att säkerställa de kliniska placeringarna. De sex sista terminerna av utbildningen placeras studenterna vid någon av de fyra orterna Linköping, Norrköping, Kalmar eller Jönköping där det är meningen att de också ska bo. Här kommer både praktisk och teoretisk utbildning att ske. Allt med start från vårterminen 2019.
 

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Orkester står utomhus med instrumenten i luften

Akademisk högtid med rymdfärd och Harry Potter

Årets akademiska högtid vid Linköpings universitet äger rum den 31 maj–1 juni. Den bjuder på hedersdoktorsföreläsningar med bland andra astronauten Marcus Wandt, en festkonsert med barnens värld som tema och en högtidlig ceremoni.

Porträtt av man (Carl Fredrik Graf)

Carl Fredrik Graf får LiU:s förtjänstmedalj

Avgående landshövding Carl Fredrik Graf tilldelas Linköpings universitets förtjänstmedalj för ”sin vilja och förmåga att samla regionens olika krafter i arbetet för en positiv samhällsutveckling”. Medaljen delas ut vid den akademiska högtiden 1 juni.

Kampanj mot droger blev Emmas genombrott

När Kårservice i samarbete med kårerna bestämde att tydligt ta avstånd från droger och droghandel gick uppdraget till GDK-studenten Emma Kunelius. Hennes kampanj fick stort genomslag på campus och nominerades i tävlingen Stora Kommunikationspriset.