03 april 2020

Under många år var studentradiostationen Radio Ryd ett självklart inslag i Linköpings studentliv. Anna och Johan Bergqvist var två av många engagerade studenter som hördes i etern. De träffades på LiU – i dag är de gifta och har två barn.

Man och kvinna utanför vitt hus
Johan och Anna Bergqvist utanför Herrgårn i Ryd, där de under flera år var med och drev en studentradiostation. Charlotte Perhammar

Mycket har förändrats när de kommer in i kårhuset Ryds Herrgård, där Radio Ryd huserade en trappa upp. Huset har totalrenoverats och radioverksamheten är sedan länge borta. En plakett och gamla foton minner om fornstora dagar.

– Det känns större, säger Anna Bergqvist. Här var det en vägg, här innanför fanns studion.

– Men utsikten är sig lik, konstaterar Johan Bergqvist.

Uppdrag som ny student – sänd radio

Johan och Anna Bergqvist, träffades som studenter på LiU och var aktiva i studentföreningen Radio Ryd, som sände från Herrgårn.Mycket är förändrat, men utsikten är densamma som då. Foto Charlotte PerhammarFör honom rivstartade radiokarriären när han började på civilingenjörsutbildningen i datateknik 1991. Båda hans faddrar var engagerade i Radio Ryd och han fick som nolleuppdrag att sända radio.

– Jag hade aldrig gjort det tidigare, utan blev bara inkastad.

Det gav mersmak och han fortsatte med radion. Efter ett år blev han en del av ledningsgruppen och senare även stationschef. Han kallades ”Bq” – smeknamnet hade han redan tidigare, men en av faddrarna kom på att det passade extra bra nu när han var ”radioaktiv”.

Anna Bergqvist, då Carlsson, började på D-linjen samtidigt som Johan. De ingick i samma kompisgäng och tillbringade många timmar tillsammans i labbet. Efter ett halvår blev de ett par och hon följde med till radion för att kolla vad det var han höll på med.

Så blev hon också Radio Rydare. Det program de körde mest var Studioflykt, där de spelade musik de själva gillade, men de jobbade också med flera andra program.

Vad var då roligast med Radio Ryd?

– Själva sändandet var lite samma grej som en teaterföreställning. Samma adrenalin, säger Johan Bergqvist.

– Vi hade väldigt kul ihop och så fick vi möjlighet att lyssna på massa musik, fyller Anna Bergqvist i.

Långt före Spotifys genombrott var Radio Ryds arkiv med tusentals cd- och vinylskivor en värdefull tillgång för studenter med skral budget. Radiostationen fick ofta ny musik skickad till sig.

– Vi var ett av få ställen i Sverige dit skivbolagen kunde skicka en ny skiva och så körde vi den nästa dag, säger Johan.

Det innebar också att de fick intervjua många artister i direktsändning. Skivbolagen kunde ringa och fråga: ”kan ni göra en intervju i morgon?”.

– Även med riktigt stora artister som Elton John. Fast just han var före vår tid, säger Anna.

Studentradio mitt i vimlet

Johan Bergqvist, eller Bq som han kallades på tiden det begav sig på Radio Ryd. Foto: privatJohan lyfter också fram OB-sändningarna som höjdpunkter. OB står för outside broadcasting, när de lämnade huset och sände direkt från stora evenemang som studentorkesterfestivalen SOF och darttävlingen DÖMD.

– Vi drog ut ett mixerbord och några skivor och i bästa fall funderade allting.

Mixerbordet, ja. Det var ett hemmabygge med en ofantlig mängd lödpunkter. Ett under att det hängde ihop, skrattar de.

– En gång hade vi limmat ihop det. Mitt under sändningen släppte limmet och delarna ramlade ner i knät på programledaren, berättar Johan Bergqvist.

Han minns när de sände från Schlaget, Linköpingsstudenternas egen melodifestival.

– Vi skulle ha en snabbgenomgång av bidragen, för det har man ju i schlagertävlingar. Inspelningarna fanns på rullband, så vi klippte delar av dem och tejpade ihop. Det var bråttom som sjutton, men det gick.

Sista sändningen från Herrgårn

Anna Bergqvist tar upp ett annat minne, kanske inte så roligt men starkt. Det var när alla samlades på Herrgårns övervåning och tryckte ut sändningsknappen för sista gången, i slutet av 1998.

Därefter flyttade radion till Nationernas Hus i centrala Linköping. Den bytte namn till Radio Stil och överlevde några år innan den lades ner för gott.

– Nedgången började egentligen strax efter att vi kom in, säger Johan Bergqvist.

Johan och Anna Bergqvist, träffades som studenter på LiU och var aktiva i studentföreningen Radio Ryd, som sände från Herrgårn. Foto Charlotte PerhammarNär Radio Ryd drog i gång i slutet av 70-talet var de i princip ensamma på marknaden. Under de tidiga åren var det många Linköpingsbor som lyssnade, även om de inte var studenter. Men en bit in på 90-talet kom de kommersiella stationerna i gång på allvar, med helt andra resurser.

Flytten från Ryds Herrgård markerade också slutet på Annas och Johans radiotid. De tog examen – fast vid det laget hade Anna bytt utbildning till högskoleingenjör i datateknik – började jobba, gifte sig och fick två barn.

Ett antal Radio Rydare har gått vidare till att arbeta professionellt med radio. Dock inte Anna och Johan Bergqvist. Hon är kravkoordinator på konsultfirman CGI, han driver eget som konsult, just nu med uppdrag på Saab.

– Vi har inte så mycket kontakt med andra Radio Rydare. Men det kanske vi borde. Det vore skoj att träffas igen, säger Anna.

Och kanske dela minnet av hur vinylspelaren i studion hoppade när det var disco en trappa ner. Eller bara de där gångerna när någon sade ”ska vi ta en pizza och sätta oss uppe på radion?”.

En gång Radio Rydare, alltid Radio Rydare.

Lyssna på ett klipp från sista Studentradion 80-tal med Anna och Johan Bergqvist

 

Radio Ryds historia

  • Det hela började 1977 då några studenter byggde en radiostudio i Ryds Herrgård och grävde ner ledningar som förband radion med kabelnätet till studentbostäderna.
  • 1979 bröts det statliga radiomonopolet och Radio Ryd började sända närradio över Linköping. Sändningarna innehöll studentinformation, program från studentsektioner och olika musikprogram. Ett populärt inslag var tio-i-topp-listan, baserad på skivförsäljningen i Linköping.
  • 1999 flyttade studentradion till lokaler i Nationernas Hus och bytte namn till Radio Stil, som 2003 gick i konkurs.

Se hur Ryds Herrgård renoverades

Herrgårns förvandling

Ryds Herrgård, en anrik byggnad med spännande historia, som renoverats med varsam hand och anpassats för dagens studenter. Följ förvandlingen under renoveringen.

Livet som LiU-student i dag

Håll kontakten med ditt universitet

Senaste nytt från LiU

Närbild på små bitar av lever i en petriskål.

Levern kan förutspå spridning av cancer i bukspottskörteln

Mikroskopiska förändringar i levern kan användas till att förutse hur bukspottkörtelcancer kommer att sprida sig. Upptäckten kan bidra till nya sätt att förutsäga sjukdomsförloppet och förebygga spridning till andra organ.

Kvinna i trappa.

Den otekniska flickan är en myt

Flickor i årskurs 3 är fulla av självförtroende och intresse för teknik. Ett par år senare har de tappat allt. I sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet undersöker Ulrika Sultan orsakerna.

Kvinna står på väg med korsade armar.

Hon vill få robotar att uppföra sig bättre

Forskaren Hannah Pelikan tror att vi kommer att få se ökade konflikter mellan människor och robotar i framtiden. I sin forskning filmar hon vardagliga möten mellan människa och maskin för att se vad som händer.