Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle är en mötesplats för forskare som undersöker migration, etnicitet och samhälle i tvärvetenskapliga perspektiv.
Människors migration och rörlighet är lika gammal som historien och påverkar alla samhällen i världen. Migrationen tillhör också historiens mest föränderliga fenomen, eftersom den ofta är kopplad till politiska konflikter, ekonomisk ojämlikhet, miljöförändringar, etnisk och rasmässig diskriminering och social oro.
I REMESO:s forskning syntetiseras ekonomiska, ekologiska, tekniska, sociala, politiska och kulturella dimensioner för att dynamik för att förstå migration och etnicitet.
Vi försöker förklara hur människors migration och mobilitet orsakas av krafter som socioekonomisk ojämlikhet, osäkra försörjningsmöjligheter, orättvisa arbetsvillkor, miljö- och klimatförändringar och väpnade konflikter. Vi undersöker hur migrationsprocesser bemöts och hanteras inom ramen för lokala, nationella, internationella och geopolitiska strukturer som leder till inkludering och exkludering.
REMESO:s forskning omfattar studier av en samtid som i allt högre grad präglas av gränser och människors försök att befästa dem, eller överskrida dem. Vår forskning undersöker hur rätten till arbete och medborgarskap urholkas, hur etniska och rasmässiga skillnader leder till en ojämlik tillgång till hälso- och sjukvård, utbildning, bostad och livschanser, samt hur klimatförändringar, krig och en urholkad statlig suveränitet påverkar flyktingrörelser och asylsystem. Lika viktigt är att vi studerar hur dessa gränser förändras och utmanas av migranter i deras sökande efter stabilitet, välfärd och rättigheter.
REMESO undersöker hur styrningen av migrationen ofta bygger på ett skillnadstänkande och därför är sammanflätad med diskriminering i fråga om nationalitet, ras, klass, kön och sexualitet. Vi analyserar framväxten av högerpopulism och rasism och undersöker hur vardagliga idéer, medier, kulturella uttryck och konst relaterar till etnicitet och nationalism.
REMESO betonar också att forskningen bör omfatta flera perspektiv och erfarenheter, inte minst migranternas och de rasifierade gruppernas egna. I många av våra projekt studerar vi organisationer och sociala rörelsers som utgår från migranternas erfarenheter och intressen.
Läs mer om våra forskningsområden.
Vill du veta mer?
Vår forskning är tvärvetenskaplig och samverkansinriktad. Vi samarbetar med såväl akademiska som samhälleliga aktörer – lokalt, nationellt och internationellt. Välkommen att utforska våra projekt, ta del av publikationer eller kontakta oss för samarbete!