05 november 2019

Studenter vid Linköpings universitet vann guld i den internationella tävlingen i syntetisk biologi, iGem 2019.

Video

Film: se hur det bakteriedödande bandaget fungerar.

LiU iGem 2019 heter laget som tävlade i syntetisk biologi i Boston, USA, i veckan. Deras bidrag, ett bakteriedödande bandage, hade redan vunnit juryns pris i den tidigare Nordic iGem Conference.

– Det är en stor grej, och vi är taggade, sade labbansvariga Anna Daerr inför tävlingen i Boston.

iGem är en tävling i syntetisk biologi. Cirka 300 lag från hela världen deltog i upplagan i Boston, USA. Linköpings universitets lag består av nio studenter från olika kandidat- och masterprogram inom områdena kemi, biologi och medicin. (Se hela laget på iGem:s hemsida).

Projektet har skapat en produkt som heter Novosite. Det är ett antimikrobiellt bandage som kan minska användandet av antibiotika. Hur det fungerar ser du i filmen ovan.

Projektet att ta fram bandaget hart pågått sedan årsskiftet. Sedan dess har de arbetat intensivt för att få fram fina resultat.

– Det är jätteroligt att få redovisa våra resultat. Vi har varit i labbet hela sommaren varje dag och vi är stolta över vad vi har gjort, säger Anna Daerr.

Laget tog hem guld för uppnådda mål i följande kriterier:

  • Best therapeutic projekt
  • Best presentation
  • Best wiki

Laget var även nominerat i klasserna:

  • Best integrated human practise
  • Best model
  • Best new basic part
  • Best new composite part
  • Best part collection

Se resultaten på iGems hemsida.

Eftersom LiU iGem 2019 tog hem juryns pris i den nordiska tävlingen tidigare i år kommer LiU att vara värd för Nordic iGem Conference år 2020.

Tidigare nyheter om iGem

Senaste nytt från LiU

Anders Persson framför röntgenbild

Bilder av ett hjärtslag kan rädda liv

LiU-forskare har tagit fram en ny metod för snabb och säker diagnos av hjärt- och kärlsjukdomar. När metoden är färdigutvecklad kommer den att kunna rädda liv och spara lidande och pengar över hela världen.

Forskare håller i lysande lampa.

Magnus Klofsten - professor i lysande idéer

Tusentals verksamhetsidéer och innovationer har passerat Magnus Klofsten under hans över 30 år som forskare inom innovation och entreprenörskap samt som ledare för Entreprenörskapsprogrammet. LiU finns med i många framgångssagor i svenskt näringsliv.

Personer med ansiktsmasker

Framtidens krisberedskap bör bygga på öppenhet och transparens

En forskargrupp vid Linköpings universitet har undersökt pandemihanteringen i nordiska kommuner. Resultatet sammanfattas i boken Crisis Management, Governance and COVID-19, som belyser lärdomar för framtida kriser.