05 november 2019

Studenter vid Linköpings universitet vann guld i den internationella tävlingen i syntetisk biologi, iGem 2019.

Video

Film: se hur det bakteriedödande bandaget fungerar.

LiU iGem 2019 heter laget som tävlade i syntetisk biologi i Boston, USA, i veckan. Deras bidrag, ett bakteriedödande bandage, hade redan vunnit juryns pris i den tidigare Nordic iGem Conference.

– Det är en stor grej, och vi är taggade, sade labbansvariga Anna Daerr inför tävlingen i Boston.

iGem är en tävling i syntetisk biologi. Cirka 300 lag från hela världen deltog i upplagan i Boston, USA. Linköpings universitets lag består av nio studenter från olika kandidat- och masterprogram inom områdena kemi, biologi och medicin. (Se hela laget på iGem:s hemsida).

Projektet har skapat en produkt som heter Novosite. Det är ett antimikrobiellt bandage som kan minska användandet av antibiotika. Hur det fungerar ser du i filmen ovan.

Projektet att ta fram bandaget hart pågått sedan årsskiftet. Sedan dess har de arbetat intensivt för att få fram fina resultat.

– Det är jätteroligt att få redovisa våra resultat. Vi har varit i labbet hela sommaren varje dag och vi är stolta över vad vi har gjort, säger Anna Daerr.

Laget tog hem guld för uppnådda mål i följande kriterier:

  • Best therapeutic projekt
  • Best presentation
  • Best wiki

Laget var även nominerat i klasserna:

  • Best integrated human practise
  • Best model
  • Best new basic part
  • Best new composite part
  • Best part collection

Se resultaten på iGems hemsida.

Eftersom LiU iGem 2019 tog hem juryns pris i den nordiska tävlingen tidigare i år kommer LiU att vara värd för Nordic iGem Conference år 2020.

Tidigare nyheter om iGem

Senaste nytt från LiU

Många vill läsa program på LiU - antagningsbeskedet är här

Intresset för LiU:s utbildningsprogram har ökat, men totalt sett har något färre antagits jämfört med förra hösten. Samtidigt har vissa program, som Sjuksköterskeprogrammet och Läkarprogrammet, tagit in fler studenter.

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.