05 november 2019

Studenter vid Linköpings universitet vann guld i den internationella tävlingen i syntetisk biologi, iGem 2019.

 

Video

Film: se hur det bakteriedödande bandaget fungerar.

LiU iGem 2019 heter laget som tävlade i syntetisk biologi i Boston, USA, i veckan. Deras bidrag, ett bakteriedödande bandage, hade redan vunnit juryns pris i den tidigare Nordic iGem Conference.

– Det är en stor grej, och vi är taggade, sade labbansvariga Anna Daerr inför tävlingen i Boston.

iGem är en tävling i syntetisk biologi. Cirka 300 lag från hela världen deltog i upplagan i Boston, USA. Linköpings universitets lag består av nio studenter från olika kandidat- och masterprogram inom områdena kemi, biologi och medicin. (Se hela laget på iGem:s hemsida).

Projektet har skapat en produkt som heter Novosite. Det är ett antimikrobiellt bandage som kan minska användandet av antibiotika. Hur det fungerar ser du i filmen ovan.

Projektet att ta fram bandaget hart pågått sedan årsskiftet. Sedan dess har de arbetat intensivt för att få fram fina resultat.

– Det är jätteroligt att få redovisa våra resultat. Vi har varit i labbet hela sommaren varje dag och vi är stolta över vad vi har gjort, säger Anna Daerr.

Laget tog hem guld för uppnådda mål i följande kriterier:

  • Best therapeutic projekt
  • Best presentation
  • Best wiki

Laget var även nominerat i klasserna: 

  • Best integrated human practise
  • Best model
  • Best new basic part
  • Best new composite part
  • Best part collection

Se resultaten på iGems hemsida. 

Eftersom LiU iGem 2019 tog hem juryns pris i den nordiska tävlingen tidigare i år kommer LiU att vara värd för Nordic iGem Conference år 2020.

Tidigare nyheter om iGem

Senaste nytt från LiU

Närbild på små bitar av lever i en petriskål.

Levern kan förutspå spridning av cancer i bukspottskörteln

Mikroskopiska förändringar i levern kan användas till att förutse hur bukspottkörtelcancer kommer att sprida sig. Upptäckten kan bidra till nya sätt att förutsäga sjukdomsförloppet och förebygga spridning till andra organ.

Kvinna i trappa.

Den otekniska flickan är en myt

Flickor i årskurs 3 är fulla av självförtroende och intresse för teknik. Ett par år senare har de tappat allt. I sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet undersöker Ulrika Sultan orsakerna.

Kvinna står på väg med korsade armar.

Hon vill få robotar att uppföra sig bättre

Forskaren Hannah Pelikan tror att vi kommer att få se ökade konflikter mellan människor och robotar i framtiden. I sin forskning filmar hon vardagliga möten mellan människa och maskin för att se vad som händer.