28 november 2017

Läsa, skriva och forska i all ära, men litteratur och litteraturforskning behöver möta människor. Och människor behöver diskutera det de läser. Därför möter litteraturforskare vid LiU publik under Tellus bok – och berättarmässa.

Vi lever i en värld där man kan kommunicera med varandra tvärs över jordklotet, med en enkel knapptryckning förmedla sina åsikter på sociala medier och läsa böcker i telefonen. Men samtidigt som sociala media knyter oss samman, hindrar det ibland personliga möten. Virginia Woolf efterlyste på 1920-talet ett eget rum för kvinnor att skriva i – idag har många i västvärlden ett eget rum. Kanske spenderar vi för mycket tid i det.

– Vi forskare ska inte bara sitta och skriva i våra rum, författaren sitta i sitt och kritikern kritisera det som skrivits. Och läsaren ska inte lämnas ensam med texten. Vi måste mötas i ett samtal om vad litteratur är och vad den betyder, säger Carin Franzén, professor och litteraturforskare vid institutionen för Kultur och kommunikation vid Linköpings universitet.

På TellUs bok- och berättarmässa 2 december arrangerar LIU ett litteraturkritiskt samtal om postdigital litteratur. Det vill säga hur litteratur påverkats av – och påverkar – medieteknologier. Jakob Lien som är doktorand i litteraturvetenskap kommer då att samtala med poeten och litteraturkritikern Ulf Eriksson.

– Vi vill genom samtal erbjuda reflektion. Jag tror att många människor saknar det idag, säger Carin Franzén.

Samverkan genom samtal

Det litteraturkritiska samtalet under bok- och berättarmässan är det sista under hösten. Tillsammans med Litteraturscen Östergötland och Kritiklabbet i Stockholm har universitetet tidigare anordnat två kritiska samtal för att sprida och tillgängliggöra litteratur, kritik och litteraturforskning till en bredare publik.

– Samtal och möten med publik är ett av de sätt som humaniora kan samverka med samhället på och samtalet är viktig källa till kunskap, särskilt som den demokratiska processen står inför flera utmaningar idag, säger Carin Franzén.

Linköpings universitet kommer att ha fler punkter under TellUs bok- och berättarmässa 2 december. Bland annat håller doktoranderna Johann Vernqvist och Ellen Söderblom Saarela ett panelsamtal om kärlek i litteraturen ur ett historiskt perspektiv och East Sweden Game har en spelhörna där spelutvecklare kopplade till LiU demonstrerar spel.


Senaste nytt från LiU

LiU får kvalitetsstämpel av EU

Linköpings universitet har tilldelats EU-kommissionens utmärkelse HR Excellence in Research Award. Det är en kvalitetsstämpel som visar att universitetet arbetar systematiskt med att förbättra forskarnas arbetsvillkor.

Studenter på kursen Scholars at risk student led workshop

Akademisk frihet i praktiken

Den lilla gruppen master-studenter vid programmet Etnicitet och Migration på Campus Norrköping är unik. De är först i Sverige att gå en universitetskurs i hur man skapar en kampanj till stöd för en fängslad forskare och för den akademiska friheten.

Porträtt av man vid strömmen

Mathias Fridahl nominerad till Klimatpolitiska rådet

Mathias Fridahl, forskare vid Linköpings universitet, har nominerats till Klimatpolitiska rådet, en myndighet som utvärderar hur regeringens politik förhåller sig till Sveriges klimatmål.