11 oktober 2018

LiU-studenter står för två av åtta bidrag till Swedish Embedded Award 2018. Ära och 50 000 kronor står på spel och deras arbeten handlar om gröna väggar respektive en elektronisk hästsula.

Grön växtvägg vid rulltrappa i Mirum galleria, Norrköping Foto Elisabet WahrbyPrisutdelningen hålls den 6 november 2018 i Kista och alla nominerade bidrag visas på Embedded Conference Scandinavia.
I studentkategorin tävlar studenter från sex lärosäten med åtta bidrag. Bakom två av dem står LiU-studenter.

En “green plant wall” är en vertikal vägg där olika typer av gröna växter kan växa. Det ger ett förbättrat inomhusklimat och är främst avsett för offentliga miljöer.
Bakom bidraget Digitalization of Green Plant Wall based on IoT and Cloud står Yu Liu, Kahin Akram Hassan, Adam Rohdin och Karim Samin. De visar hur de gröna väggarna kan skötas och övervakas automatiskt eller på distans. Behovet av underhåll minskas genom sensorer och styrsystem.

Studenter demonstrerar elektronisk sula för hästar Foto Denise GranatDet andra bidraget, Smarthorse Lab, handlar om teknik för att upptäcka hästhältor i tid.
Sandra Pantzare och Elin Wollnert har använt tryckt elektronik och trådlös kommunikation för att implementera sensorer och elektronik i en sula, som placeras mellan hästens hov och hästskon. Sensorerna kommunicerar med en extern enhet som samlar alla data och sparar dem i ett moln. Genom ytterligare signalbehandling och dataanalys kan man avläsa hästens rörelsemönster.

Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Svensk Elektronik.

Elektroniktidningen
Forskning uppåt väggarna (LiU nyheter)
Elektronikdesign för halta hästar kan spara miljoner (LiU nyheter)

Senaste nytt från LiU

LiU får kvalitetsstämpel av EU

Linköpings universitet har tilldelats EU-kommissionens utmärkelse HR Excellence in Research Award. Det är en kvalitetsstämpel som visar att universitetet arbetar systematiskt med att förbättra forskarnas arbetsvillkor.

Studenter på kursen Scholars at risk student led workshop

Akademisk frihet i praktiken

Den lilla gruppen master-studenter vid programmet Etnicitet och Migration på Campus Norrköping är unik. De är först i Sverige att gå en universitetskurs i hur man skapar en kampanj till stöd för en fängslad forskare och för den akademiska friheten.

Porträtt av man vid strömmen

Mathias Fridahl nominerad till Klimatpolitiska rådet

Mathias Fridahl, forskare vid Linköpings universitet, har nominerats till Klimatpolitiska rådet, en myndighet som utvärderar hur regeringens politik förhåller sig till Sveriges klimatmål.