06 november 2018

Portar, takkronor, rosettfönster, prediksstolens takhimmel. I en utställning i Domkyrkan visar 15 studenter på programmet Slöjd, hantverk och formgivning egna verk, inspirerade av skulpturer, dekorationer och byggnadsdetaljer i Domkyrkan.

Cecilia Uddås, Slöjd hantverk och formgivningUtställningen Fråga föremålen pågår till den 11 november.

Krona i mässingLinköpings domkyrka med sina fantastiska föremål och byggnadsdetaljer har varit utgångspunkten för andraårs-studenterna på programmet Slöjd, hantverk och formgivning.
Studenterna har valt ut och analyserat föremål och byggnadsdetaljer, utifrån dem har de därefter skapat egna verk.

Arbeten i trä, metall, textil i varierande tekniker återspeglar studenternas egna formspråk, men ändå med den sakrala upplevelsen bibehållen.

Genom posters visar studenterna sina inspirationskällor och berättar om föremålens historia, tillverkningstekniker, när och vem som gjort dem. De visar också skisserna till sina egna verk.

Om allt går som planerat kommer studenterna senare att visa sina posters i Key-huset på Campus Valla.

Studenternas arbete med sina verk och utställning har ingått i kursen Föremål i ett kulturhistoriskt och kulturgeografiskt perspektiv.


Senaste nytt från LiU

Ida Lindgren och Elin Wihlborg.

Digitalisering utmanar den svenska samhällsmodellen

Det ställs hårda krav på kommuner och andra myndigheter att digitalisera. Men vilka konsekvenser får det för medborgarna och för hur vi bygger ett digitalt samhälle för alla? Det är frågor som en ny forskningsmiljö vid LiU ska titta på.

Kvinnlig student

Hon är ledaren med laget i fokus

Efter tjugo år som chef inom olika branscher kände Charlotta Bernervall att det var dags att nischa sig. Kursen Ledning och strategiskt personalarbete vid LiU blev vägen dit. – Jag har alltid haft ett stort intresse för människan, säger hon.

Linköpings universitet skylt.

Två nya Wallenberg Scholars vid LiU

Forskarna Feng Gao och Daniel Västfjäll vid Linköpings universitet har utsetts till nya Wallenberg Scholars. Dessutom får ytterligare sex LiU-forskare förlängda perioder. Varje forskare får mellan 18 och 20 miljoner kronor i fem år.