13 mars 2020

Forskning på Linköpings universitet bidrar till utvecklingen av självkörande bilar genom att rendera trafikmiljöer på ett effektivt sätt.

Simulerad trafiksituation
Simulerad trafiksituation

Jonas Unger i nya VR-labbet i Kopparhammaren 2. Foto Thor Balkhed
Jonas Unger i VR-labbet
på LiU, Campus Norrköping.
Professor Jonas Unger på avdelningen Medie- och informationsteknik och affärspartnern Magnus Wrenninge, programutvecklare inom amerikansk filmindustri, skapade ett smart sätt att simulera trafikmiljöer. 

Istället för att utgå ifrån foton, filmer eller fysiska modeller bygger systemet automatiskt upp valfria trafikmiljöer från grunden, som sedan genererar bilder. Utvecklare kan därefter utsätta sina seende och lärande system för alla tänkbara händelser och stora och små detaljer, till exempel i en stadsmiljö. 

Jonas Unger och Magnus Wrenninge sålde tekniken till företaget Aurora i USA, som tar den till praktisk verklighet i självkörande fordon.   

Jonas Unger är forskningsledare inom datorgrafik och bildbehandling.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Gravida kvinnor i ett rum.

Vikten spelar stor roll för gravidas hälsa oavsett födelseland

Övervikt bidrar väsentligt till komplikationer under graviditet och förlossning – det gäller både för kvinnor som fötts i Sverige och kvinnor som flyttat hit, något som det hittills inte forskats mycket på.

Två pipetter sprutar ut vätskor som blandas på en skiva.

Materialforskning för en hållbar framtid i tio nya projekt

Fotosyntetiska material, tvådimensionella ädelmetaller och hållbara halvledare är några av de projekt vid Linköpings universitet som beviljats bidrag från forskningsprogrammet Wallenberg initiative materials science for sustainability – Wise.

Cheerleaders på rad.

Cheerleaders utsatta för psykologiska övergrepp

Av aktiva och tidigare aktiva inom cheerleading uppger 29 procent att de utsatts för psykologiska övergrepp i sin sport. Det framgår av en ny studie från Linköpings universitet.