13 mars 2020

Forskning på Linköpings universitet bidrar till utvecklingen av självkörande bilar genom att rendera trafikmiljöer på ett effektivt sätt.

Simulerad trafiksituation

Jonas Unger i nya VR-labbet i Kopparhammaren 2. Foto Thor Balkhed
Jonas Unger i VR-labbet
på LiU, Campus Norrköping.
Professor Jonas Unger på avdelningen Medie- och informationsteknik och affärspartnern Magnus Wrenninge, programutvecklare inom amerikansk filmindustri, skapade ett smart sätt att simulera trafikmiljöer.

Istället för att utgå ifrån foton, filmer eller fysiska modeller bygger systemet automatiskt upp valfria trafikmiljöer från grunden, som sedan genererar bilder. Utvecklare kan därefter utsätta sina seende och lärande system för alla tänkbara händelser och stora och små detaljer, till exempel i en stadsmiljö.

Jonas Unger och Magnus Wrenninge sålde tekniken till företaget Aurora i USA, som tar den till praktisk verklighet i självkörande fordon.

Jonas Unger är forskningsledare inom datorgrafik och bildbehandling.

Läs mer hos Norrköping Science Park: Teknik från Norrköping utvecklar självkörande bilar i USA

Relaterat innehåll