13 mars 2020

Forskning på Linköpings universitet bidrar till utvecklingen av självkörande bilar genom att rendera trafikmiljöer på ett effektivt sätt.

Simulerad trafiksituation
Simulerad trafiksituation

Jonas Unger i nya VR-labbet i Kopparhammaren 2. Foto Thor Balkhed
Jonas Unger i VR-labbet
på LiU, Campus Norrköping.
Professor Jonas Unger på avdelningen Medie- och informationsteknik och affärspartnern Magnus Wrenninge, programutvecklare inom amerikansk filmindustri, skapade ett smart sätt att simulera trafikmiljöer.

Istället för att utgå ifrån foton, filmer eller fysiska modeller bygger systemet automatiskt upp valfria trafikmiljöer från grunden, som sedan genererar bilder. Utvecklare kan därefter utsätta sina seende och lärande system för alla tänkbara händelser och stora och små detaljer, till exempel i en stadsmiljö.

Jonas Unger och Magnus Wrenninge sålde tekniken till företaget Aurora i USA, som tar den till praktisk verklighet i självkörande fordon.

Jonas Unger är forskningsledare inom datorgrafik och bildbehandling.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Manlig lärare simulerar undervisning inför lärarkollegor

Digitala simuleringar utvecklar lärares ledarskap

Lärares ledarskap kan vara en nyckel till att öka studiero och trygghet i klassrummen. På LiU får nu yrkesverksamma lärare utveckla sitt ledarskap genom digitala simuleringar där de undervisar avatarer.

Diplomatiska samtal kring kärnavfall och klimat i fokus

Har miljörörelsens organisationer någon roll kvar att spela vid utformningen av slutförvaret av svenskt kärnavfall? Och går det att få förståelse mellan Saudiarabien och önationen Fiji? Det är frågor i fokus för två nya forskningsprojekt vid LiU.

Studentantalet fortsätter öka – särskilt inom AI och IT-säkerhet

För femte året i rad ökar antalet studenter rejält på LiU. Sedan 2019 är ökningen nästan 40 procent. Fristående kurser är det som ökar mest och särskilt inom aktuella områden som AI och IT-säkerhet.