22 maj 2018

Med bubbel, snittar och bandklippning invigdes Clinicums nya Labotek – en plats där studenter själva ska kunna träna på grundläggande laborativa färdigheter.

Pipettering, riskbedömning och framställning av spädningsserier är några av de saker som studenterna av Clinicums nya Labotek kan öva på. Laboteket ligger vid Clinicum Lab, ingång 69, på Campus US och har kommit till genom pedagogiska utvecklingsmedel som Medicinska fakulteten delat ut.

Tanken på en lokal där studenterna själva ska kunna öva sina grundläggande laboratoriefärdigheter har dock funnits länge.

– Egentligen går det tillbaka till 2009 då vi startade det biomedicinska analytikerprogrammet – det är något vi har jobbat för under många år och med utvecklingsmedlen så har vi kunnat göra slag i saken, säger Per Whiss, terminsansvarig på BMA-programmet och som har varit med i arbetet med att bygga upp Laboteketet.

BMA-studenter

Lokalerna riktar sig i första hand till studenter på just biomedicinska analytikerprogrammet, som får boka lokalerna. Tanken finns dock att kunna utöka verksamheten till fler studenter på andra program vid fakulteten.

– Vi vill ge studenterna möjligheten att få öva upp sina färdigheter kring basal labmetodik på egen hand. På så vis behöver inte heller lärarna lägga så mycket tid på att lära ut grundläggande kunskaper under själva lektionerna och föreläsningarna, berättar Malin Lindqvist-Appell, programansvarig på BMA-programmet.

Riktig miljö

Laboteket liknar ett riktigt laboratorium och innehåller all nödvändig utrustning som analysvåg, spektrometer, pipetter och spädningsserier tillsammans med självinstruerande uppgifter.

– Vi kommer att fortsätta att arbeta med att utveckla nya övningar och tar gärna också mot förslag på nya övningar från studenterna. Vi ser inga begränsningar, säger Per Whiss.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Per Frankelius och Karolina Muhrman står framför en skärm och föreläser.

I Smaklabbet möts idéer om framtidens mat

Smarta traktorer som harvar och drönare som hittar ogräs. I takt med klimatförändringarna utmanas matproduktionen. Hur kan tekniken hjälpa oss, och hur kommer maten att smaka? I Smaklabbet utforskas framtidens livsmedel.

Jonas Rohdin, Steve Lien, Martin Vikblad och Chipo Ziyambe.

LiU och Stanford utvecklar drönarteknik för skogsbrandsövervakning

Studenter från Linköpings universitet och Stanford har utvecklat en drönare som kan hjälpa brandmän att bekämpa skogsbränder på ett säkrare och smartare sätt.

Många vill läsa program på LiU - antagningsbeskedet är här

Intresset för LiU:s utbildningsprogram har ökat, men totalt sett har något färre antagits jämfört med förra hösten. Samtidigt har vissa program, som Läkarprogrammet och vissa civilingenjörsprogram, tagit in fler studenter.