23 oktober 2018

LiU Life Science Meeting ordnades för att uppmärksamma biomedicinare på alla de möjligheter de har på arbetsmarknaden efter en examen.

LiU Life Science Meeting paneldiskussion.
LiU Life Science Meeting ordnades fredagen den 19 oktober för att belysa olika vägar till jobb för biomedicinare. Foto: Johan Jäger.

Biomedicinare från Linköpings universitet har historisk sett fått jobb snabbt efter examen inom akademi, industri och hälso-, och sjukvård. Samtidigt har utvärderingar från studenterna visat på att de haft svårigheter att identifiera bredden av framtida yrkesmöjligheter.

– Det här mötet är ett sätt att uppmärksamma olika karriärmöjligheter, och kanske skapa en drömbild och ett mål för framtiden för studenterna, säger Anna Fahlgren, programansvarig för det nya internationella kandidatprogrammet Experimental and Industrial Biomedicine.

Dagens program innehöll talare från både akademin och industrin, och flera av talarna var alumner.

– Vi har bjudit in speciellt alumner för att berätta om sina arbetsplatser. Det är lätt att som student bara se det akademiska perspektivet, då man under utbildningen gör olika forskningsprojekt. Men det stora behovet finns ute i industrin, säger Katarina Kågedal, programansvarig för masterprogrammet Experimental and Medical Biosciences.

– Många studenter har bilden av att det endast är stora läkemedelsbolag som gäller som arbetsgivare, trots att det är via de små läkemedelsföretagen som en stor del av läkemedelsutvecklingen sker, och där biomedicinare behövs, säger Anna Fahlgren.

Professor Fredrik Elinder förklarar första LiU Life Science Meeting öppnat. Foto: Johan Jäger.

Kliniska studier på olika sätt

Ett av de möjliga arbetsområdena för biomedicinare som belystes var olika sätt att jobba inom kliniska studier. Anders Millerhovf från företaget CTC och medicinsk biologi-alumn representerade så kallade CRO:s, contract research organisations. Dessa företag gör delar av eller hela kliniska studier på uppdrag från, ofta just mindre, läkemedelsbolag.

– Att anlita CRO:s är vanligt Sverige, där det finns många små läkemedels- och biotechföretag som avknoppats från universitet, förklarade han.

Företagen kan ha olika inriktning som till exempel en viss fas i utvecklingen av ett läkemedel eller produktion av läkemedel. Det de har gemensamt enligt Anders Millerhovf är att kunniga biomedicinare behövs i alla faser av kliniska studier, och därmed också som anställda i CRO:s. Andelen kliniska studier som utförs av CRO:s ökar stadigt, och på en allt större läkemedelsmarknad är behovet av arbetskraft fortsatt stigande.

Från vänster: Katarina Norrby (GlaxoSmithKline), Hanna Rickberg (Läkemedelsakademin), Anders Millerhovf (CTC Clinical Trial Consultants), Kristofer Katkits (Bayer HealthCare) och Sara Lavasani (Moberg Pharma). Foto: Johan Jäger.

Alumniverksamhet under utveckling

Anna Fahlgren och Katarina Kågedal, programansvariga för kandidaten och mastern inom biomedicin. Foto: Susanna Lönnqvist.Årets upplaga av Life Science Meeting var den första i ordningen och ska bli ett årligt återkommande evenemang enligt Anna Fahlgren och Katarina Kågedal. Även kontakten med alumner ska utvecklas för mer möjligheter för nätverkande.

– Vi vill fortsätta ordna ett Life Science Meeting under höstterminen där vi bjuder in alumner, och på basen av kontakter under mötet kunna erbjuda studiebesök under vårterminen för studenterna på kandidat- och masterprogrammet, säger Anna Fahlgren.

LiU Life Science Meeting ordnades fredagen den 19 oktober och bjöd på en heldag av föredrag om olika arbetsmöjligheter och vägar till jobb för biomedicinare.

Kontakt

Studera biomedicin?

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.