19 april 2020

Nyligen rapporterade Sveriges Radio P1:s Kaliber om kvinnliga förövare som utsätter barn för sexuella övergrepp. En kunskapssammanställning som Barnafrid gjorde på uppdrag av ECPAT visade på stort behov av forskning inom området.

kvinna med barn, silhuett.
Bild: Pixabay
Nyligen rapporterade Sveriges Radio P1:s Kaliber om kvinnliga förövare som utsätter barn för sexuella övergrepp. På uppdrag av ECPAT gjorde Barnafrid hösten 2019 en kunskapssammanställning om kvinnliga förövare som utsätter barn för sexuella övergrepp. Rapporten, som till stor del är en litteraturstudie, visade ett stort behov av vidare forskning inom området.
- Vi vet att det finns kvinnliga förövare men vi vet för lite om hur vanligt det är, om förövarna och om barnens perspektiv på just kvinnliga förövare. Det är angeläget att området studeras vidare och att kunskap om kvinnliga förövare sprids bland de yrkesverksamma i landet. Man bör kartlägga om nuvarande stöd och behandlingsformer är tillräckliga för att fånga upp kvinnliga förövares behandlingsbehov. Det är också viktigt att utveckla förebyggande insatser, säger Laura Korhonen, centrumchef för Barnafrid.

Lyssna på Sveriges Radio P1:s Kalibers program:
De dolda sexövergreppen – förövaren är en kvinna


Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Manlig forskare i campusmiljö.

Influencers behöver sin frihet i ny digital industri

Influencers behöver en viss frihet för att fungera, även om deras jobb sker i samarbete med något varumärke. Sociala medier utgör en ny typ av industri, men i utvecklingen av den är det viktigt att tänka på användarnas välmående

Från studentliv till framgång

Niclas Söör sög ut det göttigaste ur studentlivet vid LiU. Det formade karriären. Här fick han idén till Dospace, ett slags kontorshotell med nära 1 400 medlemmar på elva platser i Sverige.

Många studenter arbetar med att utveckla och finslipa sina egenbyggda bilar inför tävlingen

Studenter bygger och tävlar med egna fordon

Studenter på Linköpings universitet tar sig an en ingenjörsutmaning där de konstruerar och tävlar med egna fordon. Genom praktisk problemlösning och teknisk innovation sätts deras kunskaper på prov.