31 mars 2023

En vintrig dag tidigt i mars fick CKS besök av tre kollegor från Center for Sustainable Business Development and Policy, CBE, vid Syddansk Universitet. Besöket var ett initiativ för att hitta gemensamma beröringspunkter och områden för samarbete mellan CBE och CKS.

Bild på forskare från Danmark utanför A-huset på Campus Valla
Mads Bruun Ingstrup, Emma Perriton och Majbritt Rostgaard från Syddansk Universitet på besök på Campus Valla.

Mads Bruun Ingstrup, Emma Perriton, Majbritt Rostgaard Evald från CBE kom till Campus Norrköping för att vara med på ett forskningsseminarium tillsammans med forskarna på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS Dagen efter besökte de avdelningen för Industriell miljöteknik på Campus Valla i Linköping. De var inbjudna på initiativ av Sara Gustafsson, CKS föreståndare som också är forskare på avdelningen Industriell miljöteknik. Sara är även med i CBE:s styrelse sedan det danska forskningscentret bildades 2021.

Mads Bruun Ingstrup, avdelningschef på CBE, var nöjd med besöket och tar med sig mycket tillbaka till Danmark.

– Vi tar med oss många positiva intryck och insikter hem. Jag ser en stor potential för samverkan, inte minst inom områdena regional utveckling och hållbarhet. Liksom CKS och Industriell miljöteknik arbetar vi tvärvetenskapligt, något som jag ser kan ge synergier och goda förutsättningar för samarbete.

Samarbeten på fler olika sättBild på fyra människor i snö och spl

Att knyta nya kontakter och nätverka är mycket värdefullt även för CKS som forsknings- och samverkansmiljö och det finns mycket att lära av varandra. Mads Bruun Ingstrup menar att CBE kan dra lärdomar från hur CKS samverkar med kommunerna och det ömsesidiga lärandet mellan CKS och kommunerna. CKS å sin sida är mycket intresserade av att lära sig mer om förutsättningar för lokal samverkan mellan akademi och samhälle utifrån en dansk kontext.

– Det har varit mycket givande att samarbeta med Mads och hans kollegor sedan jag kom in i deras styrelse och jag ser fram mot att fortsätta att utveckla det samarbetet inom fler områden på olika sätt, säger Sara Gustafsson.

Det finns gott om idéer kring gemensamma samarbeten i framtiden och en del är redan på gång.

– På kort sikt samarbetar vi med Sara om en tidskriftsartikel. På längre sikt öppnar vårt besök för fler artikelsamarbeten, projektansökningar och forskningsvistelser. Dessutom finns möjlighet till ömsesidig sparring och kontinuerligt lärande, avslutar Mads Bruun Ingstrup.

-----------------------------------------------------------------------------

Fakta om Center for Sustainable Business Development and Policy vid Syddansk Universitet

CBE bildades 2021 och består idag av totalt sex forskare som är verksamma inom fyra forskningsområden:

  • Industrial policy and strategies
  • Public-Private Innovation
  • Local and social entrepreneurship
  • Specialized business development

Mer om Centre for Sustainable Business Development and Policy

Fler nyheter från CKS

Lika partier leka bäst?

I en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har forskaren Johan Wänström studerat kommuner där S 0ch M styr i koalition. Han undersöker bland annat varför man valt att styra tillsammans och hur samarbetet har fungerat.

bild på en bok

Ny bok om hopp och framtidstro i krympande samhällen

Vad hoppas man på i ett samhälle som inte växer - i en tid med idéer om att utveckling är liktydigt med tillväxt och expansion? Det är en central fråga i Josefina Syssners senaste bok ”Hoppfulla platser? Om hopp och hoppfullhet i periferin”.

En kvinna sitter vid ett konferensbord med en dator och kaffekoppar framför sig

Årets kommunuppsats handlar om gränsdragningar i kommunalt beslutsfattande

Kristin Löf, tidigare masterstudent i statsvetenskap med inriktning på offentlig förvaltning, skrev den vinnande uppsatsen i 2024 års uppsatstävling på CKS.

Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.