24 augusti 2023

Nu har höstens praktikanter kommit till CKS. Tre studenter från masterprogrammet i statsvetenskap och strategisk stads- och regionplanering ska under hösten stötta våra forskare i olika forskningsprojekt.

bild på en man och två kvinnor på en bro
Höstens praktikanter är på plats på CKS. Från vänster: Ludwig Ström, Lisa Narveby och Carla Khayat. Fotograf: Marie-Louise Elebring

Möt CKS nya praktikanter

Ludwig

Vad har du för bakgrund?

– Jag läste en blandad kompott av ämnen när jag tog min kandidat, huvudsakligen läste jag statsvetenskap men jag läste även media- och kommunikationsvetenskap och beteendevetenskap. Nu läser jag mastersprogrammet i statsvetenskap med inriktning mot offentlig förvaltning. Jag är född, uppvuxen och bor i Norrköping.

Vad ska du jobba med på CKS?

– Under min tid på CKS ska jag arbeta med frågor som rör oppositionens roll i den lokala demokratin. Det ska bli superintressant att sätta sig in i detta. Min handledare är Johan Wänström.

Varför valde du att söka praktik på CKS?

– Anledningen till att jag ansökte om att få praktisera på CKS är att jag vill få uppleva hur forskning fungerar på riktigt från insidan. Att få arbeta heltid med denna typ av kunskapsproduktion tror jag dessutom är en ovärderlig erfarenhet inför framtiden, och jag både hoppas och tror att jag kommer kunna bidra med något under min tid här.

Lisa

Vad har du för bakgrund?

– Jag är uppvuxen i Åby men har bott i centrala Norrköping sedan 2019 och pendlat till studierna i Linköping i fyra år. Jag började läsa Politices kandidatprogram hösten 2019 och valde inriktningen statsvetenskap. Under min kandidatutbildning gjorde jag en utredning åt Socialkontoret i Norrköping som studentmedarbetare. Jag visste redan när jag började studierna att jag ville läsa en masterutbildning direkt efter kandidatprogrammet för att få så många möjligheter som möjligt och under grundutbildningen fick jag upp ögonen för offentlig förvaltning. Jag tog kandidatexamen förra våren och påbörjade masterprogrammet i statsvetenskap med inriktning mot offentlig förvaltning på hösten. 

Vad ska du jobba med på CKS?

– På CKS ska jag studera skillnader i tillväxtens utbredning och fördelning i länen över tid samt kommunernas och regionernas strategier för att hantera denna utveckling. Johan Wänström är min handledare men även Gissur Erlingsson och Richard Öhrvall är med i projekten.

Varför valde du att söka praktik på CKS?

–  Jag har under våren arbetat som amanuens i statsvetenskap och tyckte att arbeta med forskningsprojekt var något för mig. På CKS studeras frågor som ligger nära min inriktning på utbildningen och jag ser praktiken här som en stor möjlighet att utvecklas inom mitt fält.

 

Carla

Vad har du för bakgrund?

– Jag heter Carla, är 36 år och bor med min man och mina tre barn i Linköping. Jag har en arkitektutbildning från mitt hemland, Syrien. I nuläget läser jag tredje terminen på masterprogrammet ”Strategisk stads- och regionplanering” på LIU och under denna termin kommer jag att arbeta som praktikant på CKS.

Vad ska du jobba med på CKS?

– Uppdraget blir att studera projektet ”Upplevelsecenter för mat” i Mjölby kommun utifrån relevant litteratur och teorier, och samtidigt utifrån intervjuer med aktörer som är intresserade av detta projekt. Mina handledare är Brita Hermelin och Åsa Svenfelt.

Varför valde du att söka praktik på CKS?

– Forskningsarbete har alltid intresserat mig. Jag vill också säga tack till alla på kontoret som har varit så trevliga!

Fler nyheter från CKS

bokmingel på cks

Lärobok lyfter kommunernas roll i svensk politik

I en ny utgåva av läroboken Politik och förvaltning i svenska kommuner, ges en introduktion till de svenska kommunerna – hur de vuxit fram, hur de styrs och hur den lokala demokratin i Sverige fungerar. Gissur Erlingsson är en av bokens författare.

Lika partier leka bäst?

I en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har forskaren Johan Wänström studerat kommuner där S 0ch M styr i koalition. Han undersöker bland annat varför man valt att styra tillsammans och hur samarbetet har fungerat.

bild på en bok

Ny bok om hopp och framtidstro i krympande samhällen

Vad hoppas man på i ett samhälle som inte växer - i en tid med idéer om att utveckling är liktydigt med tillväxt och expansion? Det är en central fråga i Josefina Syssners senaste bok ”Hoppfulla platser? Om hopp och hoppfullhet i periferin”.

Senaste nytt från LiU

Manlig student vid dator

Lärarstudenter hjälper elever vässa sina texter

Skrivandecoach.se är en ny tjänst från Linköpings universitet som erbjuder individuell hjälp till elever på högstadiet och gymnasiet som vill förbättra sitt skrivande. Coacherna är lärarstudenter specialiserade på svenska och svenska som andraspråk.

Flagga på halv stång vid Linköpings universitet.

LiU flaggar på halv stång

Under onsdagen vajar flaggorna på halv stång på universitetets samtliga campus med anledning av den av den tragiska skolskjutningen i Örebro.

Manlig lärare simulerar undervisning inför lärarkollegor

Digitala simuleringar utvecklar lärares ledarskap

Lärares ledarskap kan vara en nyckel till att öka studiero och trygghet i klassrummen. På LiU får nu yrkesverksamma lärare utveckla sitt ledarskap genom digitala simuleringar där de undervisar avatarer.