15 november 2019

Det råder brist på och konkurrens om familjehem. Det gör det svårt både att hitta tillräckligt många familjehem och att matcha barn med lämpliga familjehem. Forskningsrådet Forte satsar en miljon i planeringsbidrag till projektet "Rekrytering, utredning och matchning av familjehem"

Bilden visar barnskor
Fotograf: Pixabay
Lämplighetskraven kan bidra till bristen på familjehem, men bristen på familjehem kan eventuellt också få effekter för lämplighetsbedömningen.

Det är angeläget att undersöka varför och i vilket skede av processen sökande eventuellt drar tillbaka sin ansökan och av vilka skäl sökande bedöms som olämpliga för uppdraget, säger Judith Lind, forskningsledare.

Idag saknas uppföljning på nationell nivå och i de flesta kommuner. Det saknas även analyser av framgångsfaktorer respektive hinder för regionala samverkansprojekt som en strategi för kommuner att konkurrera om familjehemmen.

Planeringsbidraget från Forte på en miljon kronor ska användas för att i samverkan med SKL och Linköpings kommun, förbereda två studier av rekryterings- och utredningsprocessen och av kommunala samverkansprojekt kring familjehemsrekrytering.




Om Tema Barn

Senaste nytt från LiU

Kvinna som står bredvid ett träd.

26 miljoner till forskning om miljö och hållbarhet

Fem projekt vid LiU får pengar när Familjen Kamprads stiftelse delar ut medel till forskning som kan bidra till bättre miljö och bättre livskvalitet för äldre. Projekten vid Linköpings universitet handlar mycket om hållbarhet.

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.

Pipettspets mot svart bakgrund.

Pipetten som kan aktivera enskilda hjärnceller

Forskare vid LiU har utvecklat en pipett som kan leverera joner till enskilda hjärnceller utan att skapa störningar i den känsliga miljön utanför cellerna. Tekniken kan ge viktiga insikter om hur enskilda celler påverkas och hur de samarbetar.