15 november 2019

Det råder brist på och konkurrens om familjehem. Det gör det svårt både att hitta tillräckligt många familjehem och att matcha barn med lämpliga familjehem. Forskningsrådet Forte satsar en miljon i planeringsbidrag till projektet "Rekrytering, utredning och matchning av familjehem"

Bilden visar barnskor
Fotograf: Pixabay
Lämplighetskraven kan bidra till bristen på familjehem, men bristen på familjehem kan eventuellt också få effekter för lämplighetsbedömningen.

Det är angeläget att undersöka varför och i vilket skede av processen sökande eventuellt drar tillbaka sin ansökan och av vilka skäl sökande bedöms som olämpliga för uppdraget, säger Judith Lind, forskningsledare.

Idag saknas uppföljning på nationell nivå och i de flesta kommuner. Det saknas även analyser av framgångsfaktorer respektive hinder för regionala samverkansprojekt som en strategi för kommuner att konkurrera om familjehemmen.

Planeringsbidraget från Forte på en miljon kronor ska användas för att i samverkan med SKL och Linköpings kommun, förbereda två studier av rekryterings- och utredningsprocessen och av kommunala samverkansprojekt kring familjehemsrekrytering.




Om Tema Barn

Senaste nytt från LiU

Mats Jonsson (MR-sköterska), Bengt Norén som patient och Mirjana Vukusic (MR-sköterska) demonstrerar MR-elastografi.

LiU och Region Östergötland satsar på AI och precisionshälsa

Ett centrum för informationsdriven precisionshälsa och en gemensam innovationsarena. LiU och Region Östergötland satsar inom områdena life science, medtech, innovation och informationsdriven precisionshälsa i ett nytt samarbetsavtal.

Den nya tekniken HILA-MR visas up på en mässa.

Ny typ av roderställdon tänker som en dator

Forskare vid Linköpings universitet utvecklar en ny typ av roderställdon som styrs med algoritmer – som en dator. Tekniken kan revolutionera framtidens flyg genom att spara både vikt, plats och energi.

Ängsytor i undervisningen: Nu går studenterna med håven

Förra sommaren identifierades totalt 17 gräsytor på Campus Valla med potential att hysa en blomrik flora om de tillåts växa upp. Bra, inte bara för den biologiska mångfalden och pollinatörer, nu används ängarna också i biologiundervisningen.