Forskare och praktiker
Konferensen samlar 125 arbetslivsforskare, och några representanter för organisationer, från hela landet och hålls på Arbetets museum i Norrköping. Konferensen arrangeras årligen av föreningen Falf i samarbete med olika lärosäten, i år Linköpings universitet och Helix Competence center.
Rektor Helen Dannetun anknöt till industrilandskapet och Arbetets museum och konstaterade att arbetslivet har förändrats i alla tider. Men att det i dag går så mycket snabbare än förr.
- Den globala konkurrensen, de nya sätten att hämta information och att kommunicera, digitaliseringen. . . allt det här är delar av den stora omvandlingen vi ser i dag. Det som slår mig är dels hastigheten, dels att så mycket av det som händer hänger ihop, det är kopplade system, säger Helen Dannetun och underströk hur viktig forskningen är.
- Det räcker inte med fantastisk teknik. Arbetslivet måste anpassas så att människan hänger med också.
Kamp mot fördumningen
Falfs ordförande, professor Lotta Dellve, betonade betydelsen av kontexten, sammanhanget, för till exempel arbetsmiljö. Beroende på till exempel kunskap, inställning och utbildning kommer två personer sannolikt att ha helt olika arbetsmiljö under sina yrkesliv.
- Låt oss hämta kraft och energi under den här konferensen. Och låt oss gå från förenklade bilder till kontextuella bilder, så att vi inte fördummas, uppmanade hon under sin inledning.
Ellen MacEachen.
Konferensens första key-note hölls av den kanadensiska forskaren Ellen MacEachen, som talade om möjligheter och risker med den nya digitala delningsekonomin. MacEachen har studerat bland annat Uber och AirBnB och hävdar att tjänsterna har såväl viktiga positiva som negativa sidor.
Till de stora fördelarna hör tillgängligheten, friheten och lägre priser för kunderna. Ofta kan tjänsterna också vara miljövänliga och positiva ur ett hållbarhetsperspektiv. Till nackdelarna hör otrygghet, låga inkomster och övervakning för dem som tillhandahåller tjänsterna.
Förutsättningar ändras helt
Samtidigt växer delningsekonomi betydligt snabbare än den traditionella ekonomin, samtidigt som vinsterna är större.
- Delningsekonomin förändrar förutsättningarna för arbete, bland annat då allt fler människor går från vanlig anställning till egenanställning. Den skapar också nya grupper på arbetsmarknaden med låga löner, i USA ofta under minimilönerna i flera delstater.
- Det här är något som vi måste både debattera och forska mera om. Lagstiftningen måste också anpassas så att till exempel skattereglerna anpassas för den nya ekonomin.
Läs en tidigare artikel om Ellen MacEachens forskning om Uber via länk nedan (mobil) eller uppe till höger (desktop).
Trött men belåten
Martina Berglund.
Efter tre intensiva dagar var projektledaren för konferensen, Helix koordinator Martina Berglund, ganska trött. Men samtidigt väldigt nöjd.
- Visst känner man sig lite urlakad, men det ska man väl göra. Totalt sett har det varit en mycket lyckad konferens. Det kändes jättebra och många åkte härifrån med ett leende på läpparna, summerade hon.
Är det något särskilt du vill lyfta fram?
- Helheten. Falf blev som vi tänkte oss, en mötesplats för arbetslivsforskningen. Det blev en massa bra möten och många intressanta presentationer.
- Här hittar du konferensens Book of abstracts