31 oktober 2024

Tänk dig en flexibel modul som kan göra om spillvärme till el oavsett om underlaget är platt eller böjt. Modulen kan också skapa kyla eller värme från el. Nu finns fullt fungerande prototyper på LiU.

Billig och böjbar. Den nya modulen öppnar för många tillämpningar. Fotograf: Thor Balkhed

Efter tre års arbete vid Printed Electronics Arena på Campus Norrköping är forskare från Linköpings universitet och RISE, i samarbete med det danska företaget ParsNord, färdiga med prototyper för flexibla termoelektriska moduler.

En termoelektrisk modul (TEM) är en elektronisk enhet som kan omvandla värme till elektricitet eller använda elektricitet för att skapa värme eller kyla. Den utnyttjar temperaturskillnader: om ena sidan av modulen är varm och den andra kall genereras elektricitet.

Processen kan också gå åt andra hållet: när elektricitet appliceras, blir ena sidan svalare medan den andra blir varmare.

Termoelektriska moduler som idag finns på marknaden används i produkter som portabla kylboxar, bilsitsvärmare och energiskördande enheter. Dock är traditionella TEM normalt både stela och platta, vilket begränsar deras användningsområden.

Huvudresultatet av detta projekt är tillverkningen av en realativt billig modul som fungerar även på icke plana ytor.

Det öppnar för nya tillämpningar till exempel i bärbara kylare för medicinska ändamål och elektriska generatorer som kan driva sensornoder i smarta byggnader och industrimiljöer.

Modulen förväntas enligt utvecklarna få stor vetenskaplig och teknologisk inverkan. Den långsiktiga visionen är att etablera Europas första tillverkare av flexibla termoelektriska moduler, med huvudkontor i Norrköping vid House of Printed and Organic Electronics (HOPE).

Seyedmohammad Mortazavinatanzi, postdoktor vid Linköpings universitet och VD för ParsNord Thermoelectric Filial, har lett projektet som finansieras av Norrköpings kommuns fond för forskning och utveckling.


Kontakt

Relaterat innehåll

Forskare i labbmiljö

Lediga tjänster inom Laboratoriet för organisk elektronik

LOE expanderar kraftigt just nu. Se om vi har ett uppdrag som passar din profil!

Funktionella pi-material

Funktionella pi-material

Vi bygger funktionella nanostrukturer för ren energiteknik genom organisk kemi.

Elektronisk röd ros.

Laboratoriet för Organisk Elektronik

Vid Laboratoriet för organisk elektronik, LOE, forskar och utvecklar vi komponenter och system som utnyttjar elektroniska och optiska funktioner i organiska molekyler och plaster.

Senaste nytt från LiU

Polisbil, avspärrat.

Ny forskning stärker kommuners krisberedskap

Sveriges kommuner står inför stora krisutmaningar. För att möta dessa krav startar nu ett forskningsprojekt som undersöker hur ledarskapet för att utveckla och organisera förmåga till kommunal krisberedskap kan stärkas.

Gymnasieelev i laboratorium.

Styrkeprovet i LiU-labbet: Knopen mot splitsen!

Vilket håller bäst under seglingen? En knop, eller en splits? Max Zetterström som går Seglargymnasiet i Motala fick chansen att ta reda på det i sitt gymnasiearbete – i LiU:s testlabb.

Champagneflaska med Sectra på etiketten

Sectra – världsledande företag med rötter i LiU-forskning

Det började som extrauppdrag för fyra forskare och växte till ett spjutspetsföretag inom medicinsk IT och cybersäkerhet. Följ med på Sectras resa mot dagens globala verksamhet.