31 oktober 2024

Tänk dig en flexibel modul som kan göra om spillvärme till el oavsett om underlaget är platt eller böjt. Modulen kan också skapa kyla eller värme från el. Nu finns fullt fungerande prototyper på LiU.

Billig och böjbar. Den nya modulen öppnar för många tillämpningar. Fotograf: Thor Balkhed

Efter tre års arbete vid Printed Electronics Arena på Campus Norrköping är forskare från Linköpings universitet och RISE, i samarbete med det danska företaget ParsNord, färdiga med prototyper för flexibla termoelektriska moduler.

En termoelektrisk modul (TEM) är en elektronisk enhet som kan omvandla värme till elektricitet eller använda elektricitet för att skapa värme eller kyla. Den utnyttjar temperaturskillnader: om ena sidan av modulen är varm och den andra kall genereras elektricitet.

Processen kan också gå åt andra hållet: när elektricitet appliceras, blir ena sidan svalare medan den andra blir varmare.

Termoelektriska moduler som idag finns på marknaden används i produkter som portabla kylboxar, bilsitsvärmare och energiskördande enheter. Dock är traditionella TEM normalt både stela och platta, vilket begränsar deras användningsområden.

Huvudresultatet av detta projekt är tillverkningen av en realativt billig modul som fungerar även på icke plana ytor.

Det öppnar för nya tillämpningar till exempel i bärbara kylare för medicinska ändamål och elektriska generatorer som kan driva sensornoder i smarta byggnader och industrimiljöer.

Modulen förväntas enligt utvecklarna få stor vetenskaplig och teknologisk inverkan. Den långsiktiga visionen är att etablera Europas första tillverkare av flexibla termoelektriska moduler, med huvudkontor i Norrköping vid House of Printed and Organic Electronics (HOPE).

Seyedmohammad Mortazavinatanzi, postdoktor vid Linköpings universitet och VD för ParsNord Thermoelectric Filial, har lett projektet som finansieras av Norrköpings kommuns fond för forskning och utveckling.


Kontakt

Relaterat innehåll

Pipettspets mot svart bakgrund.

Pipetten som kan aktivera enskilda hjärnceller

Forskare vid LiU har utvecklat en pipett som kan leverera joner till enskilda hjärnceller utan att skapa störningar i den känsliga miljön utanför cellerna. Tekniken kan ge viktiga insikter om hur enskilda celler påverkas och hur de samarbetar.

Illustration genererad med AI-teknologi.

2D-paper

I projektet "2D-Paper" kombineras 2D-material och cellulosa för att skapa ett nytt värmeledande papperssubstrat för flexibel elektronik.

Forskare i labbmiljö

Lediga tjänster inom Laboratoriet för organisk elektronik

LOE expanderar kraftigt just nu. Se om vi har ett uppdrag som passar din profil!

Senaste nytt från LiU

Pipettspets mot svart bakgrund.

Pipetten som kan aktivera enskilda hjärnceller

Forskare vid LiU har utvecklat en pipett som kan leverera joner till enskilda hjärnceller utan att skapa störningar i den känsliga miljön utanför cellerna. Tekniken kan ge viktiga insikter om hur enskilda celler påverkas och hur de samarbetar.

En kvinna i vit blus.

Barn med NPF-diagnoser gynnas av riktad fritidsverksamhet

Barn med neuropsykiatriska diagnoser har ofta svårt att delta i öppna fritidsaktiviteter.  I en ny doktorsavhandling från LiU studeras den riktade verksamheten KFUM Funkis i Linköping. Resultatet visar på utmaningar men framförallt på möjligheter.

LiU:s rektor lyssnar på en konferens genom hörlurar i sällskap med andra.

LiU:s rektor med på konferensen Choose Europe

Rektor Jan-Ingvar Jönsson är i Frankrike på inbjudan av president Macron och EU:s ordförande Ursula von der Leyen för att diskutera Europas vetenskapliga ambitioner i det geopolitiska läget. En fråga är hur Europa kan attrahera amerikanska forskare.