28 februari 2019

Här har ni dem – Sveriges vassaste studenter på att värdera företag. Nyligen vann gänget SM i hård konkurrens med ekonomstudenter från andra universitet. Nu väntar Europafinal i april.

Vinnarna i student-sm i företagsvärdering.
Bäst i landet: Eric Olsson, Carl Gustafsson, Erik Almgren, Karim Sabbagh och Fredrik Kronström.

Köpa, sälja eller behålla

Vad är livsmedelskoncernen Axfood värd? Ska den som handlar med aktier i företaget sälja, köpa eller behålla? Det var i korthet uppgiften i studenttävlingen arrangerad av föreningen för svenska finansanalytiker, CFA.

Laget från Linköping började jobba med sin analys i oktober.

- Det är väldigt spännande. Företagsvärdering är ingen exakt vetenskap, utan det gäller att ta in så mycket och bred info som möjligt och sedan koka ihop det till något användbart, säger Erik Almgren, kapten för LiU-laget.

- Vad är positivt för företaget, vad är negativt och vad kommer att driva värdet i framtiden?

E-handel pressar företag

Vinnarna i student-sm i företagsvärdering.Carl Gustafsson, Karim Sabbagh, Erik Almgren (kapten), Fredrik Kronström och Eric Olsson.

Slutsatsen är att Axfoods aktie är värd 124 kronor, vilket ska jämföras aktuell börskurs på cirka 170 kronor. Rekommendationen blir därför att sälja aktien. Tvärt emot andra lag, som istället satte ”köp”, tror LiU-laget att ökande e-handel kommer att pressa priserna och därmed missgynna Axfood. Det är ett exempel på hur ett och samma fenomen kan leda till helt olika slutsatser.

Förutom analysen spelade också rapporten och den muntliga presentationen stor roll för juryns bedömning.

- Vi fick väldigt fin feedback på vårt arbete. Man tyckte att det var gediget, väl genomarbetat och att alla delar hängde ihop på ett bra sätt. Vi har lagt ner massor av jobb, så det var förstås väldigt roligt.

Förutom Erik Almgren ingår Carl Gustafsson, Karim Sabbagh, Fredrik Kronström och Eric Olsson i LiU-laget. Erik och Karim läser nationalekonomi med finansinriktning, medan Carl, Fredrik och Eric pluggar företagsekonomi med finansinriktning. Handledare på LiU har varit Öystein Fredriksen och Rickard Wilhelmsson.

I och med segern är LiU kvalificerat för Europafinalen i Zürich 10–11 april. Därifrån går de två bästa lagen vidare till en världsfinal i New York. Två gånger tidigare har LiU:s lag vunnit den svenska tävlingen, 2018 och 2015.

Läs mer

Läs mer om CFA: Länk

Länkar till LiU:s civilekonomutbildningar:

https://liu.se/utbildning/program/f7yek

https://liu.se/utbildning/program/f7yee

https://liu.se/utbildning/program/f7yef

https://liu.se/utbildning/program/f7yes

https://liu.se/utbildning/program/f7yet

 

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.