28 februari 2019

Här har ni dem – Sveriges vassaste studenter på att värdera företag. Nyligen vann gänget SM i hård konkurrens med ekonomstudenter från andra universitet. Nu väntar Europafinal i april.

Vinnarna i student-sm i företagsvärdering.
Bäst i landet: Eric Olsson, Carl Gustafsson, Erik Almgren, Karim Sabbagh och Fredrik Kronström.

Köpa, sälja eller behålla

Vad är livsmedelskoncernen Axfood värd? Ska den som handlar med aktier i företaget sälja, köpa eller behålla? Det var i korthet uppgiften i studenttävlingen arrangerad av föreningen för svenska finansanalytiker, CFA.

Laget från Linköping började jobba med sin analys i oktober.

- Det är väldigt spännande. Företagsvärdering är ingen exakt vetenskap, utan det gäller att ta in så mycket och bred info som möjligt och sedan koka ihop det till något användbart, säger Erik Almgren, kapten för LiU-laget.

- Vad är positivt för företaget, vad är negativt och vad kommer att driva värdet i framtiden?

E-handel pressar företag

Vinnarna i student-sm i företagsvärdering.Carl Gustafsson, Karim Sabbagh, Erik Almgren (kapten), Fredrik Kronström och Eric Olsson.

Slutsatsen är att Axfoods aktie är värd 124 kronor, vilket ska jämföras aktuell börskurs på cirka 170 kronor. Rekommendationen blir därför att sälja aktien. Tvärt emot andra lag, som istället satte ”köp”, tror LiU-laget att ökande e-handel kommer att pressa priserna och därmed missgynna Axfood. Det är ett exempel på hur ett och samma fenomen kan leda till helt olika slutsatser.

Förutom analysen spelade också rapporten och den muntliga presentationen stor roll för juryns bedömning.

- Vi fick väldigt fin feedback på vårt arbete. Man tyckte att det var gediget, väl genomarbetat och att alla delar hängde ihop på ett bra sätt. Vi har lagt ner massor av jobb, så det var förstås väldigt roligt.

Förutom Erik Almgren ingår Carl Gustafsson, Karim Sabbagh, Fredrik Kronström och Eric Olsson i LiU-laget. Erik och Karim läser nationalekonomi med finansinriktning, medan Carl, Fredrik och Eric pluggar företagsekonomi med finansinriktning. Handledare på LiU har varit Öystein Fredriksen och Rickard Wilhelmsson.

I och med segern är LiU kvalificerat för Europafinalen i Zürich 10–11 april. Därifrån går de två bästa lagen vidare till en världsfinal i New York. Två gånger tidigare har LiU:s lag vunnit den svenska tävlingen, 2018 och 2015.

Läs mer

Läs mer om CFA: Länk

Länkar till LiU:s civilekonomutbildningar:

https://liu.se/utbildning/program/f7yek

https://liu.se/utbildning/program/f7yee

https://liu.se/utbildning/program/f7yef

https://liu.se/utbildning/program/f7yes

https://liu.se/utbildning/program/f7yet

 

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Norrköping har fått en digital tvilling

Med hjälp av AI och djupinlärning har LiU-forskare tagit fram en digital tvilling av Norrköping. Modellen, som skapar möjligheter att upptäcka staden på helt nya sätt, tar nu plats i en utställning på Visualiseringscenter C.

Kaj Holmberg och Roghayeh Hajizadeh

Effektivisering av snöröjning i städer

Forskare på Matematiska institutionen vid Linköping har tagit fram en matematisk modell om hur snöröjning kan optimeras i svenska städer.

Man som står i en matbutik

Edvin pausade studierna och startade obemannad matbutikskedja

Edvin Johansson pausade studierna på civilingenjörsprogrammet i Industriell ekonomi för att starta AutoMat, en obemannad matbutikskedja. Nu är han tillbaka på campus med sin hittills största butik – belägen mitt i det myllrande studentlivet.