28 februari 2019

Här har ni dem – Sveriges vassaste studenter på att värdera företag. Nyligen vann gänget SM i hård konkurrens med ekonomstudenter från andra universitet. Nu väntar Europafinal i april.

Vinnarna i student-sm i företagsvärdering.
Bäst i landet: Eric Olsson, Carl Gustafsson, Erik Almgren, Karim Sabbagh och Fredrik Kronström.

Köpa, sälja eller behålla

Vad är livsmedelskoncernen Axfood värd? Ska den som handlar med aktier i företaget sälja, köpa eller behålla? Det var i korthet uppgiften i studenttävlingen arrangerad av föreningen för svenska finansanalytiker, CFA.

Laget från Linköping började jobba med sin analys i oktober.

- Det är väldigt spännande. Företagsvärdering är ingen exakt vetenskap, utan det gäller att ta in så mycket och bred info som möjligt och sedan koka ihop det till något användbart, säger Erik Almgren, kapten för LiU-laget.

- Vad är positivt för företaget, vad är negativt och vad kommer att driva värdet i framtiden?

E-handel pressar företag

Vinnarna i student-sm i företagsvärdering.Carl Gustafsson, Karim Sabbagh, Erik Almgren (kapten), Fredrik Kronström och Eric Olsson.

Slutsatsen är att Axfoods aktie är värd 124 kronor, vilket ska jämföras aktuell börskurs på cirka 170 kronor. Rekommendationen blir därför att sälja aktien. Tvärt emot andra lag, som istället satte ”köp”, tror LiU-laget att ökande e-handel kommer att pressa priserna och därmed missgynna Axfood. Det är ett exempel på hur ett och samma fenomen kan leda till helt olika slutsatser.

Förutom analysen spelade också rapporten och den muntliga presentationen stor roll för juryns bedömning.

- Vi fick väldigt fin feedback på vårt arbete. Man tyckte att det var gediget, väl genomarbetat och att alla delar hängde ihop på ett bra sätt. Vi har lagt ner massor av jobb, så det var förstås väldigt roligt.

Förutom Erik Almgren ingår Carl Gustafsson, Karim Sabbagh, Fredrik Kronström och Eric Olsson i LiU-laget. Erik och Karim läser nationalekonomi med finansinriktning, medan Carl, Fredrik och Eric pluggar företagsekonomi med finansinriktning. Handledare på LiU har varit Öystein Fredriksen och Rickard Wilhelmsson.

I och med segern är LiU kvalificerat för Europafinalen i Zürich 10–11 april. Därifrån går de två bästa lagen vidare till en världsfinal i New York. Två gånger tidigare har LiU:s lag vunnit den svenska tävlingen, 2018 och 2015.

Läs mer

Läs mer om CFA: Länk

Länkar till LiU:s civilekonomutbildningar:

https://liu.se/utbildning/program/f7yek

https://liu.se/utbildning/program/f7yee

https://liu.se/utbildning/program/f7yef

https://liu.se/utbildning/program/f7yes

https://liu.se/utbildning/program/f7yet

 

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Porträtt av kvinna (Seetha Murty)

Två förkämpar för barnen blir hedersdoktorer

Den indiska rektorn Seetha Murty har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med barns och ungas lärande. Den amerikanska professorn Cindy W. Christian har ägnat sin karriär åt att utveckla omhändertagandet av misshandlade barn.

Linköpings Studentsångare går i fängelse

I tre terminer har Jakob Grubbström som frilansare lett körsång med intagna på Skänningeanstalten. Som Director Musices på LiU tar han nu Linköpings studentsångare med sig in i fängelset.

Studenter på campus.

Ökat söktryck till LiU

Intresset för att studera vid LiU ökar, i flera fall rejält. Det visar siffrorna när anmälan till höstterminen stängde vid midnatt den 15 april.