12 juni 2018

LiU Innovation, Linköpings universitets innovationskontor, förstärker kompetensen strategiskt inom life science och specifikt medicinsk teknik och rekryterar Catharina Sandberg som ny innovationsrådgivare. Hon kommer närmast från Sectra där hon ansvarat för att leverera företagets medicinska mjukvara till Skandinaviska kunder.

Det läggs allt större vikt vid hälsa och livskvalitet. Företag, universitet och vårdinstitutioner lägger mer resurser på life science för att finna nya medicinska och tekniska lösningar som kan förbättra våra liv. LiU Innovation gör nu en rejäl kraftsamling inom life science, vilket också ligger helt i linje med inriktningen på utmaningsdriven innovation.

– En god hälsa för alla är en komplex samhällsutmaningen, här behövs bred samverkan för att hitta lösningar. Vi ser ett ökat behov av samverkan tidigt i innovationsprojekten och specifik kompetens inom medicinsk teknik var nödvändig. Att rekrytera från Sectra, som är specialiserade inom området, gör oss rustad för uppgiften att ta tillvara kunskap som kan generera nytta in till vården och näringslivet, säger Gio Fornell, enhetschef LiU Innovation.

Rekryteringen ligger också helt i linje med den life science förstudie som nu genomförs på uppdrag av Region Östergötland. Den har fokus på medicinsk teknik och ska lyfta fram vilka förutsättningar och möjligheter som finns för regionen att profilera sig inom life science med fokus på medicinsk teknik och utifrån ett trippelhelix-perspektiv. Studien ska vara klar den 30 juni.

Kontakt

Nyheter LiU Holding

Jonas Nilsson, VD för Swegan.

LiU-avknoppning tar in över 100 miljoner i riskkapital

Tillverkaren av halvledarmaterial SweGaN AB, en avknoppning från LiU, har lyckats ta in 125 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna ska användas för att bygga en ny produktionsläggning, öka omsättningen kraftigt och anställa ny personal.

Ljushårig kvinna vid vägg som pryds av guldfärgade skor.

Från LiU-forskning till LEAD-företag

Många forskare och studenter har idéer som kan växa till samhällsnyttiga företag. Men hur ska man veta att det är en bra idé? "Våga prata om den och testa intresset", är Catharina Sandbergs tips.

Campus Valla Studenthuset.

Åtgärdspaket för att rädda innovationsföretagen och framtidens jobb

FUHS och SISP föreslår fyra åtgärdspaket riktade till innovationsföretag omfattande ca 4 miljarder kronor under en övergripande period om 1-1,5 år och i vissa fall upp till tio år.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.