12 juni 2018

LiU Innovation, Linköpings universitets innovationskontor, förstärker kompetensen strategiskt inom life science och specifikt medicinsk teknik och rekryterar Catharina Sandberg som ny innovationsrådgivare. Hon kommer närmast från Sectra där hon ansvarat för att leverera företagets medicinska mjukvara till Skandinaviska kunder.

Catharina Sandberg vid LiU Innovation

Det läggs allt större vikt vid hälsa och livskvalitet. Företag, universitet och vårdinstitutioner lägger mer resurser på life science för att finna nya medicinska och tekniska lösningar som kan förbättra våra liv. LiU Innovation gör nu en rejäl kraftsamling inom life science, vilket också ligger helt i linje med inriktningen på utmaningsdriven innovation.

– En god hälsa för alla är en komplex samhällsutmaningen, här behövs bred samverkan för att hitta lösningar. Vi ser ett ökat behov av samverkan tidigt i innovationsprojekten och specifik kompetens inom medicinsk teknik var nödvändig. Att rekrytera från Sectra, som är specialiserade inom området, gör oss rustad för uppgiften att ta tillvara kunskap som kan generera nytta in till vården och näringslivet, säger Gio Fornell, enhetschef LiU Innovation.

Rekryteringen ligger också helt i linje med den life science förstudie som nu genomförs på uppdrag av Region Östergötland. Den har fokus på medicinsk teknik och ska lyfta fram vilka förutsättningar och möjligheter som finns för regionen att profilera sig inom life science med fokus på medicinsk teknik och utifrån ett trippelhelix-perspektiv. Studien ska vara klar den 30 juni.

Nyheter LiU Holding

Jonas Nilsson, VD för Swegan.

LiU-avknoppning tar in över 100 miljoner i riskkapital

Tillverkaren av halvledarmaterial SweGaN AB, en avknoppning från LiU, har lyckats ta in 125 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna ska användas för att bygga en ny produktionsläggning, öka omsättningen kraftigt och anställa ny personal.

Ljushårig kvinna vid vägg som pryds av guldfärgade skor.

Från LiU-forskning till LEAD-företag

Många forskare och studenter har idéer som kan växa till samhällsnyttiga företag. Men hur ska man veta att det är en bra idé? "Våga prata om den och testa intresset", är Catharina Sandbergs tips.

Campus Valla Studenthuset.

Åtgärdspaket för att rädda innovationsföretagen och framtidens jobb

FUHS och SISP föreslår fyra åtgärdspaket riktade till innovationsföretag omfattande ca 4 miljarder kronor under en övergripande period om 1-1,5 år och i vissa fall upp till tio år.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Ida Lindgren och Elin Wihlborg.

Digitalisering utmanar den svenska samhällsmodellen

Det ställs hårda krav på kommuner och andra myndigheter att digitalisera. Men vilka konsekvenser får det för medborgarna och för hur vi bygger ett digitalt samhälle för alla? Det är frågor som en ny forskningsmiljö vid LiU ska titta på.

Kvinnlig student

Hon är ledaren med laget i fokus

Efter tjugo år som chef inom olika branscher kände Charlotta Bernervall att det var dags att nischa sig. Kursen Ledning och strategiskt personalarbete vid LiU blev vägen dit. – Jag har alltid haft ett stort intresse för människan, säger hon.

Linköpings universitet skylt.

Två nya Wallenberg Scholars vid LiU

Forskarna Feng Gao och Daniel Västfjäll vid Linköpings universitet har utsetts till nya Wallenberg Scholars. Dessutom får ytterligare sex LiU-forskare förlängda perioder. Varje forskare får mellan 18 och 20 miljoner kronor i fem år.