25 februari 2020

Professionella aktieanalytiker sätter ”behåll” eller ”köp”, men studenterna
från LiU rekommenderar ”sälj” för bygghissföretaget Alimak. Med den analysen har de precis vunnit SM i företagsvärdering för ekonomistudenter.

Vinnande laget i SM i företagsanalys.
Bäst i landet. Efter SM-segern väntar Europafinal för Olof Domander, Adam Janselius, Jacob Haeger Christiansson, Erik Larsson och Ludwig Belin.

Glada och stolta

Rekommendationen ”köp”, ”behåll” eller ”sälj” spelar egentligen ingen roll för resultatet, utan det är den bakomliggande analysen som bedöms av juryn. Tävlingen, arrangerad av föreningen för svenska finansananalytiker (CFA), samlade i år tio lag från åtta svenska universitet.

LiU tog storslam i tävlingen genom att komma både etta och tvåa. I vinnarlaget ingår Jacob Haeger Christiansson, Olof Domander, Ludwig Belin, Adam Janselius och Erik Larsson. I laget på andra plats ingick August Forsberg, Fredrik Gustafsson, Marcus Eriksson, William Rydman och Mathilda Hultberg. Samtliga läser företagsekonomi med finansinriktning.

Uppgiften gick ut på att beräkna hur mycket företaget Alimak, som tillverkar bygg- och industrihissar, är värt. Och om den som handlar med aktier i företaget bör sälja eller köpa?

- Jättekul! Vi är väldigt glada och stolta över segern. Det är en riktig laginsats och arbetsseger, säger lagkaptenen Jacob Haeger Christiansson.

- Företagsvärdering handlar om att samla så mycket information som möjligt, både på makronivå och företagsspecifikt, och sedan koka ner det till något användbart. Vi har lagt ner väldigt mycket jobb och juryn tyckte bland annat att den finansiella analysen var gedigen. Det kändes bra.

Jordanien nästa

Arbetet med den skriftliga rapporten påbörjades i november, och vid finalen på Handelsbankens huvudkontor fick lagen också göra muntliga presentationer av det de kommit fram till. Börskursen för Alimak är i skrivande stund 116 kronor och vinnarlaget från LiU bedömer alltså att aktien bör säljas. Att rekommendationen går på tvärs mot de flesta andra bedömningar kan ha varit en fördel.

- Kanske gjorde det att vi stack ut och märktes lite mer, säger Jacob Haeger Christiansson.

- Sen hade vi ett gediget underlag för den bedömningen. Framför allt är det en division inom företaget som vi tror kan få problem i framtiden. Där tror vi att marknaden har överskattat möjligheterna.

I och med segern är LiU-laget kvalificerat för finalen för Europa, Afrika och Mellanöstern. Den tävlingen avgörs i Jordanien 1-2 april. Därifrån går de sedan två bästa lagen vidare till en världsfinal i New York i slutet av april.

Tre gånger tidigare har LiU:s lag vunnit den svenska tävlingen; 2015, 2018 och 2019. Handledare på LiU har varit Öystein Fredriksen och Rickard Wilhelmsson.

Läs mer: 

Artikel om förra årets vinnare: Länk

Länkar till LiU:s civilekonomutbildningar:

https://liu.se/utbildning/program/f7yek

https://liu.se/utbildning/program/f7yee

https://liu.se/utbildning/program/f7yef

https://liu.se/utbildning/program/f7yes

https://liu.se/utbildning/program/f7yet

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Tre personer i labbrock står och pratar.

Bättre neutronspeglar kan avslöja materiens inre hemligheter

Med bättre neutronspeglar kan effektiviteten vid materialanalyser i neutronkällor bli högre. Den förbättrade spegeln har LiU-forskare utvecklat genom att belägga en kiselplatta med tunna lager av järn och kisel blandat med borkarbid.

Ensamt barn i silhuett.

Riktlinjer saknas kring barn som utsatts för sexövergrepp

Hälften av 34 undersökta länder i Europa saknar riktlinjer för hur barn som utsatts för sexuella övergrepp ska få hälsovård och behandling. Ett av dem är Sverige. Det visar en studie som gjorts vid Linköpings universitet.

Person intervjuas och pratar om sin avhandling

Sigrid blev dubbeldoktor - vid 26 års ålder

En lång men också väldigt rolig resa, så beskriver Sigrid Nilsson sin tid som forskarstuderande vid Forskarlinjen. För nu har hon disputerat och kan därmed både blicka framåt och bakåt på sin forskning.