25 februari 2020

Professionella aktieanalytiker sätter ”behåll” eller ”köp”, men studenterna
från LiU rekommenderar ”sälj” för bygghissföretaget Alimak. Med den analysen har de precis vunnit SM i företagsvärdering för ekonomistudenter.

Vinnande laget i SM i företagsanalys.
Bäst i landet. Efter SM-segern väntar Europafinal för Olof Domander, Adam Janselius, Jacob Haeger Christiansson, Erik Larsson och Ludwig Belin.

Glada och stolta

Rekommendationen ”köp”, ”behåll” eller ”sälj” spelar egentligen ingen roll för resultatet, utan det är den bakomliggande analysen som bedöms av juryn. Tävlingen, arrangerad av föreningen för svenska finansananalytiker (CFA), samlade i år tio lag från åtta svenska universitet.

LiU tog storslam i tävlingen genom att komma både etta och tvåa. I vinnarlaget ingår Jacob Haeger Christiansson, Olof Domander, Ludwig Belin, Adam Janselius och Erik Larsson. I laget på andra plats ingick August Forsberg, Fredrik Gustafsson, Marcus Eriksson, William Rydman och Mathilda Hultberg. Samtliga läser företagsekonomi med finansinriktning.

Uppgiften gick ut på att beräkna hur mycket företaget Alimak, som tillverkar bygg- och industrihissar, är värt. Och om den som handlar med aktier i företaget bör sälja eller köpa?

- Jättekul! Vi är väldigt glada och stolta över segern. Det är en riktig laginsats och arbetsseger, säger lagkaptenen Jacob Haeger Christiansson.

- Företagsvärdering handlar om att samla så mycket information som möjligt, både på makronivå och företagsspecifikt, och sedan koka ner det till något användbart. Vi har lagt ner väldigt mycket jobb och juryn tyckte bland annat att den finansiella analysen var gedigen. Det kändes bra.

Jordanien nästa

Arbetet med den skriftliga rapporten påbörjades i november, och vid finalen på Handelsbankens huvudkontor fick lagen också göra muntliga presentationer av det de kommit fram till. Börskursen för Alimak är i skrivande stund 116 kronor och vinnarlaget från LiU bedömer alltså att aktien bör säljas. Att rekommendationen går på tvärs mot de flesta andra bedömningar kan ha varit en fördel.

- Kanske gjorde det att vi stack ut och märktes lite mer, säger Jacob Haeger Christiansson.

- Sen hade vi ett gediget underlag för den bedömningen. Framför allt är det en division inom företaget som vi tror kan få problem i framtiden. Där tror vi att marknaden har överskattat möjligheterna.

I och med segern är LiU-laget kvalificerat för finalen för Europa, Afrika och Mellanöstern. Den tävlingen avgörs i Jordanien 1-2 april. Därifrån går de sedan två bästa lagen vidare till en världsfinal i New York i slutet av april.

Tre gånger tidigare har LiU:s lag vunnit den svenska tävlingen; 2015, 2018 och 2019. Handledare på LiU har varit Öystein Fredriksen och Rickard Wilhelmsson.

Läs mer:

Artikel om förra årets vinnare: Länk

Länkar till LiU:s civilekonomutbildningar:

https://liu.se/utbildning/program/f7yek

https://liu.se/utbildning/program/f7yee

https://liu.se/utbildning/program/f7yef

https://liu.se/utbildning/program/f7yes

https://liu.se/utbildning/program/f7yet

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Fler sökande till program på LiU

När anmälan till höstterminen stängde hade 411 200 personer skickat in minst en anmälan. Det är en ökning med en procent jämfört med 2024. På LiU ökar antalet sökande till program med tre procent.

Tre personer står på en bro och lutar sig mot räcket

Drygt 20 miljoner till välfärdsforskning vid LiU

Tre projekt från LiU får totalt 20,9 MKR från Forte i utlysningen ”Tillämpad välfärdsforskning”. Ett av projekten ska belysa villkoren för de som har trillat mellan stolarna i välfärdsstaten. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier.

Anders Persson framför röntgenbild

Bilder av ett hjärtslag kan rädda liv

LiU-forskare har tagit fram en ny metod för snabb och säker diagnos av hjärt- och kärlsjukdomar. När metoden är färdigutvecklad kommer den att kunna rädda liv och spara lidande och pengar över hela världen.