Biogas

Ett forskningsområde som växt sig allt starkare sedan slutet av 1990-talet då dieseldimmorna låg tunga över Trädgårdstorget i centrala Linköping och slaktrester var ett stort kommunalt miljöproblem. Intresset har spritt sig långt utanför regionen och sedan 2012 är Linköpings universitet värd för nationella Biogas Research Center, BRC.    

Idag bedrivs ledande forskning kring biogas med en bred tvärvetenskaplig inriktning och med stor internationell relevans. Tekniker, samhällsvetare, ekonomer och mikrobiologer forskar sida vid sida och i samarbete med företag och organisationer. 

Regionen runt Linköpings universitet är ett starkt fäste för biogas och andra fossilfria drivmedel. Bussar, taxi, sopbilar och annan kommunal trafik drivs på biogas och i Norrköping finns Sveriges första helt fossilfria mack. Forskarna lägger också tyngd på utveckling av innovativa och resurseffektiva biogaslösningar. 

Nyheter

Studiebesök om biogas på Gotlandsfärjan.

Färjebolaget vill kunna köra på biogas och andra bränslen

Färjebolaget Destination Gotland vill inte låsa sig vid ett enda bränsle i framtidens färjor. Deras planerade lösning blir en multibränslemotor som klarar biogas. Men de siktar mot vätgas.

Paneldiskussion om biogas med manliga och kvinnliga deltagare.

Biogasen har nästan inga intressekonflikter

”Gotland är ett föredöme när det gäller biogas. Man har haft viljan och ett relativt klart samförstånd mellan myndigheter och näringsliv”. Det sa professor Mats Eklund vid BSRC:s paneldiskussion i Visby.

Man sitter i kontrollrum och berättar för besökare.

Här är hjärtat i Gotlands biogastillverkning

Matavfall, rester från livsmedelsindustrin och gödsel. Det är tre viktiga ingredienser i receptet på biogas. Saker man ofta vill bli av med. Kanske blir behovet att utvinna närproducerad energi mera tydligt på en ö som Gotland.

Forskning

Svart bil tankas med biogas.

Biogas Solutions Research Center

BSRC är ett nationellt kompetenscentrum för biogasforskning som administreras av LiU. Det är en bas för utvecklingen av innovativa och resurseffektiva biogaslösningar ofta med positiva, lokala och regionala effekter på miljö och ekonomi

Liten båt på flod i Amazonas.

Hållbar förvaltning av Amazonas skogar

Projektet utforskar hur olika förvaltningsstrategier påverkar både gasutsläpp samt trädens och den närliggande jordens assimilation inom Amazonasregionen.

Virtuella världar: digital teknik i styrning av klimat och biologisk mångfald

Virtuella världar undersöker digitala teknikers roll i styrning av frågor om klimatförändringar och biologisk mångfald. Programmet granskar hur tekniken kan förbättra miljöstyrning och inkludera lokal kunskap för hållbar utveckling.

Närliggande forskningsområden