Biogas

Ett forskningsområde som växt sig allt starkare sedan slutet av 1990-talet då dieseldimmorna låg tunga över Trädgårdstorget i centrala Linköping och slaktrester var ett stort kommunalt miljöproblem. Intresset har spritt sig långt utanför regionen och sedan 2012 är Linköpings universitet värd för nationella Biogas Research Center, BRC.    

Idag bedrivs ledande forskning kring biogas med en bred tvärvetenskaplig inriktning och med stor internationell relevans. Tekniker, samhällsvetare, ekonomer och mikrobiologer forskar sida vid sida och i samarbete med företag och organisationer. 

Regionen runt Linköpings universitet är ett starkt fäste för biogas och andra fossilfria drivmedel. Bussar, taxi, sopbilar och annan kommunal trafik drivs på biogas och i Norrköping finns Sveriges första helt fossilfria mack. Forskarna lägger också tyngd på utveckling av innovativa och resurseffektiva biogaslösningar. 

Nyheter

montage porträtt på män och kvinnor.

"Nu behöver vi nå ut med biogasen"

Vi bad några av deltagarna på BSRC Winter Conference 2024 att kommentera läget och vad som behövs i framtiden.

Man i talarstol.

Mats Eklund: "Omställning tar tid"

Från BSRC:s vinterkonferens summerar föreståndaren Mats Eklund en positiv känsla i biogas-Sverige. Men många vill att utvecklingen går snabbare.

Kvinna föreläser.

"Biogasen är avgörande för ett 100 procent fossilfritt gasnät"

Till 2030 ska Nordion Energis västsvenska gasnät enbart ha biogas. Nordion satsar nu på både biogas och vätgas samt på att bygga ut gasnätet i Sverige. På BSRC winter conference i Linköping förklarade  Carolina Wistén på Nordion hur det ska gå till.

Forskning

Liten båt på flod i Amazonas.

Hållbar förvaltning av Amazonas skogar

Projektet utforskar hur olika förvaltningsstrategier påverkar både gasutsläpp samt trädens och den närliggande jordens assimilation inom Amazonasregionen.

Svart bil tankas med biogas.

Biogas Solutions Research Center

BSRC är ett nationellt kompetenscentrum för biogasforskning som administreras av LiU. Det är en bas för utvecklingen av innovativa och resurseffektiva biogaslösningar ofta med positiva, lokala och regionala effekter på miljö och ekonomi

Virtuella världar: digital teknik i styrning av klimat och biologisk mångfald

Virtuella världar undersöker digitala teknikers roll i styrning av frågor om klimatförändringar och biologisk mångfald. Programmet granskar hur tekniken kan förbättra miljöstyrning och inkludera lokal kunskap för hållbar utveckling.

Närliggande forskningsområden