12 december 2018

Internationella inbjudna talare och forskare från olika Wallenbergcentrum presenterade och diskuterade forskningsresultat när Wallenberg centrum för molekylär medicin vid LiU kallade till sitt tredje symposium.

Posterutställningen vid WCMM:s symposium 2018.
Posterutställningen vid WCMM:s symposium 2018 var välbesökt.

Mikael Sigvardsson, WCMM:s ordförandeWallenberg centrum för molekylär medicin, WCMM, är en tioårig satsning på life science forskning i Sverige, finansierad av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. De fyra WCMM-centren i Sverige samarbetar också tätt med SciLifeLab i Stockholm och Uppsala. I Linköping strävar WCMM efter ett närmare samarbete med Region Östergötland, och centrets ordförande Mikael Sigvardsson poängterade vikten av klinisk förankring i forskningen: 

– Vi jobbar på att rekrytera kliniska forskare och förstärka samarbetet med Region Östergötland. Att etablera en stark klinisk forskning inom WCMM är ett fokusområde för 2019, sa Mikael Sigvardsson vid invigningen av symposiedagarna.

Utvecklar nya avbildningsmetoder

Rolf Saager är WCMM fellow, forskare speciellt rekryterade för att verka vid centrumen, och universitetslektor vid Institutionen för medicinsk teknik. Han utvecklar nya spektroskopiska metoder där ljusets absorption och spridning används för att avbilda och analysera vävnad, i det här fallet huden. Tillämpningsområden är visualisering och analys av olika sjukdomstillstånd, som melanom, eller sårläkningsprocessen. Målet är att utveckla icke-invasiva metoder, där ingen provtagning behövs, för att avbilda men också kunna bestämma vad vävnaden består av och för att behandla vävnaden. 

Rolf Saager är WCMM fellow i Linköping och universitetslektor vid Institutionen för medicinsk teknik. Han utvecklar nya spektroskopiska metoder där ljus och dess absorption används för att avbilda och analysera vävnad, i det här fallet huden Foto Daniel Windre– Det finns även många tillämpningsområden inom forskningen, till exempel i avbildning av små djur. Genom att kombinera metoder för spektroskopi och tekniker med mönstrat ljus kan vi få ut mer information än med konventionella avbildningsmetoder. Vi vill kunna inte bara lokalisera en tumör i ett försöksdjur, utan också kvantifiera på vilket djup tumören sitter, vad den består av och olika strukturella förändringar i vävnaden, säger Rolf Saager. 

Med bakgrund inom optik och fysik uppskattar Rolf Saager den täta kontakten som WCMM fellows-forskarna i Linköping har. 

– WCMM fellows i Linköping kommer från olika forskningsområden och har en otrolig bredd i kunskaper. Det är till stor nytta för din egen utveckling som forskare och jag lär mig mycket av biologerna! Samtidigt hoppas jag kunna bidra med unika metoder i framtiden, som andra fellows inom centret kan ha nytta av, säger Rolf Saager. 

Med den expansionstakt som centret har får månadsmötena för WCMM fellows och alla nya doktorander och postdoktorala forskare hitta allt större möteslokaler för varje gång, berättar Rolf Saager. 

– Samarbetet driver verkligen de olika projekten framåt, och resurserna vi får gör utvecklingen möjlig. Det är värdefullt att tillsammans med andra unga forskare få vara med och bygga upp ett centrum från grunden.

Lisa-Marie Erlandsson och Michelle Nilsson tittar på posterutställningen under WCMM:s symposium 2018 Foto Daniel Windre

WCMM

Wallenberg centrum för molekylär medicin finns vid fyra lärosäten: Göteborgs, Lund, Linköpings och Umeå universitet. WCMM i Linköping fokuserar på gränsområdet medicin/teknik. Satsningens syfte är att lyfta life science sektorn i Sverige och centrumbildningarna ingår i en nationell plan för att Sverige ska återta en världsledande position inom medicinsk forskning.

Kontakt

WCMM LiU

Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.