17 juni 2019

På Visualiseringscenter C, Campus Norrköping, kan du ta en tripp långt ut i universum likaväl som in i atomernas minsta beståndsdelar. Nu invigs den första delen av projekt Wisdome som ska inspirera fler barn och unga att intresseras sig för naturvetenskap och teknik.

De mjuka kullarna på Mars
De mjuka kullarna på Mars OpenSpace
Vi flyger över planeten Mars yta, allt närmare de veckade sanddynerna. Vid horisonten tornar de lite högre bergen upp sig och bakom den högsta bergknallen går solen sakta ner. Skuggorna blir allt längre tills mörkret slutligen sänker sig över marslandskapet.

– Ni är de första någonsin som ser just den här vyn, bilderna är helt unika och skapas när vi tittar. De är inte animerade utan visar verkligheten infångad av NASA:s rymdsond Mars Reconnaissance Orbiter, berättar Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering och direktör för Visualiseringscenter C.

Når miljoner

Publiken är specialinbjuden för att inviga den uppgraderade domteatern i Norrköping. Det är den första delen av WISDOME, Wallenberg Immersive Science communication Dome, ett 150 miljoners-projekt som ska sprida kunskap och intresse för naturvetenskap och teknik.

Satsningen finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Invigningen s190409 Anders Ynnerman under invigning av den nya domen i Visualiseringscenter C den 9 april 2019 i Norrköping.  Foto: Peter Holgersson ABAnders Ynnerman
Foto Peter Holgersson AB
ka följas av liknande i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå, där produktionerna från Norrköping ska kunna visas för än fler.

– Med det hoppas vi att antalet barn och unga som får ta del av den fantastiska forskningen ökar från de 100 000 per år som besöker Visualiseringscenter här i Norrköping till 1,5 miljoner i hela Sverige, sa Ingrid Sundström, vice ordförande i Wallenberg Foundation, som fått äran att spränga de blågula invigningsbanden.

Bilderna från Mars yta skapas från data insamlad av rymdsonder, lagrad på servrar över hela världen. Just här skickas data från University of Utah rakt in i Visualiseringscenters sex datorer som får köra på högvarv för att rendera de vackra och detaljrika bilderna.

– Upplösningen på data är cirka 25 cm, det betyder att om det hade funnits människor på Mars så hade vi sett dem nu, berättar Anders Ynnerman.

Solstormar styr vädret i vårt planetsystem

Vi reser vidare mot solen och ser hur moln av het plasma slungas ut från ytan. Jordens magnetfält skyddar mot de flesta solstormarna, men vi är extra utsatta vid polerna där riktigt kraftiga solstormar gör att piloter kan tappa markkontakten och att elnäten svajar - även om vi i Sverige, enligt Svenska Kraftnäts experter, är väl förberedda.

På Mars finns dock inget skyddande magnetfält, bara en tunn atmosfär av koldioxid. Skapas en bosättning för människor på Mars krävs effektiva skydd och god kontroll av rymdvädret.

Men rymden är bara ett exempel på visualiseringens kraft: i nästa minut är vi på väg från domen i Norrköping, via kaffekoppen på bordet, en saltkristall och ett mikroskopiskt toffeldjur ända in till naturens absolut minsta byggstenar: kvarkarna.

Skyltfönster för LiU-forskning

– Bakom allt vi kan visa här i domen och i utställningarna finns forskning. Visualiseringscenter är ett skyltfönster för forskningen vid Linköpings universitet, anpassat för alla åldrar, säger Anders Ynnerman.

Visualiseringscenter C Foto Visualiseringscenter CGoogla på ord som forskare eller forskning och det kommer upp bilder på kvinnor och män i vita rockar, stående och sittande bland minst lika stora mängder provrör. Anders Ynnerman ser inte att det räcker för att locka unga att intressera sig för naturvetenskap och teknik. På Visualiseringscenter visas forskningen därför som en upptäcktsresa ut i rymden, in i människokroppen, till den smarta staden eller in i byggnader som ännu inte är uppförda.

– Med visualiseringens hjälp kan vi göra svårbegripliga och komplexa saker tillgängliga på ett vis som sträcker sig över barriärer av kunskap, språk, kultur och generationer, säger Anders Ynnerman.

Sex nya projektorer

Visualiseringscenter C är unikt i sitt slag. Genom WISDOME-donationen har nu sex nya projektorer med den absolut senaste tekniken installerats. Bilderna har en upplösning på 8k (8000x8000 pixlar) och 3D-effekten uppkommer med hjälp av sex olika laserstrålar. I varje projektor finns två röda, två gröna och två blå laserstrålar som skickas ut i två versioner, på varsin frekvens för att vi ska få 3D-djupet. Varje projektor skickar alltså ut ljus i sex kanaler - kallas 6p. De sex projektorerna har också trimmats in så att skarvarna mellan dem blir helt sömlösa för alla som sitter i salongen.

– Just nu är vi vassast i världen, intygar Anders Ynnerman.

Visualiseringscenter C

  • Öppnades 2010 och har hittills haft fler än 1 miljon besökare.
  • Tar emot över 100 000 skolelever per år.
  • 21 egenproducerade utställningar har visats och 8 egna filmproduktioner.
  • I skolverkets utvärdering rankas Visualiseringscenter C högst för sina satsningar på pedagogisk förnyelse och interaktiva metoder och material.
  • Centrumet drivs av ett konsortium som består av Linköpings universitet, RISE, Norrköpings Science park och Norrköpings kommun.
  • Ett 120-tal personer är knutna till centrumet, varav 30 doktorander.
  • Direktör för konsortiet är Anders Ynnerman och vd för den publika delen som drivs av Norrköpings kommun är Sofia Seifarth.

Kontakt

Läs mer om Visualiseringscenter C

Norrköping har fått en digital tvilling

Med hjälp av AI och djupinlärning har LiU-forskare tagit fram en digital tvilling av Norrköping. Modellen, som skapar möjligheter att upptäcka staden på helt nya sätt, tar nu plats i en utställning på Visualiseringscenter C.

Ahmet Börütecene i domen.

Vetenskaplig visualisering möter konst

Filmen”Omnejd” är ett nytt uppslukande konstverk som skapats av konstnärer och forskare med hjälp av avancerad visualiseringsteknik. Konstverket visas på Visualiseringscenter C och utgår från naturen och omgivningarna kring Norrköping.

Anders Ynnerman i Wadströms Exploranation Laboratory

Välkommen till Wadströms Exploranation Laboratory

Ett unikt LiU-laboratorium öppnas nu för vetgiriga och nyfikna unga som vill ha fakta på bordet, bortom alla larmrapporter och bruset av tyckanden i sociala medier. 9 april 2022 öppnas Wadströms Exploranation Laboratory för allmänheten.

Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.