12 april 2018

Anna Klawonn, verksam vid CSAN, har fått Knut och Alice Wallenbergs Postdoctoral Fellowship for Stanford University. De närmsta två åren kommer hon nu att tillbringa tillsammans med professor Robert C Malenkas forskningsgrupp.

Anna KlawonnAnna Klawonn kommer tillbringa två år vid Stanford University.Utmärkelsen gör att hon får möjlighet att tillbringa två år vid Stanford och psykiatriprofessorn Robert C Malenkas forskningsgrupp.
Enda sedan jag fick nyheten har jag gått runt med ett stort leende på läpparna. Jag kommer ihåg att när jag började min doktorandutbildning läste jag en artikel som Malenkas forskningsgrupp fått publicerad och tänkte att ”precis sådan forskning skulle jag vilja jobba med” – och nu får jag det helt plötsligt, säger Anna Klawonn.

Under de kommande två åren kommer Anna att undersöka nervkretsar i hjärnan som är involverade i affektiva tillstånd och motivation för att klargöra det biologiska samspelet mellan dessa.
Det är ett vetenskapligt problem som jag funderat över i många år när jag arbetat som doktorand. Studien skulle kunna ge ny kunskap kring behandlingen av olika psykiska sjukdomar som karaktäriseras av både förändringar i humör och motivation – exempelvis djup depression, humörförändring vid kroniska inflammationssjukdomar eller beroendesjukdomar, förklarar Anna Klawonn.

Hon hoppas lära sig mycket under sin tid vid Stanford och Malenkas grupp.
Stanford University är oöverträffade i världen när det kommer till neurovetenskap och bioengineering. Så jag hoppas få med mig mycket värdefull kunskap och nya spännande idéer tillbaka till LiU så småningom.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Kampanj mot droger blev Emmas genombrott

När Kårservice i samarbete med kårerna bestämde att tydligt ta avstånd från droger och droghandel gick uppdraget till GDK-studenten Emma Kunelius. Hennes kampanj fick stort genomslag på campus och nominerades i tävlingen Stora Kommunikationspriset.

Ola Larsmo.

En brygga mellan universitetet och samhället

Författaren Ola Larsmo sammanfattar sin tid som gästprofessor vid LiU som spännande, givande och viktig. Han menar att det i dag är viktigare än någonsin att känna till sin historia och att förstå den.

Glasskiva med droppe belyst underifrån.

Nästa generations hållbara elektronik dopas med luft

Forskare vid LiU har utvecklat en ny metod där organiska halvledare kan bli mer ledande med hjälp av luft som störämne. Enligt forskarna är det ett stort steg mot framtidens billiga och hållbara organiska halvledare.