10 maj 2019

Du är ny universitetslektor vid Centrum för kommunstrategiska studier, vad forskar du om?

Porträtt av leende kvinna framför en bokhylla
Susanne Wallman Lundåsen forskar om tillit och om relationen mellan medborgare och samhällsinstitutioner. Fotograf: ANNA VALENTINSSON

– Mitt forskningsområde handlar om tillit och om hur platsen där man bor har betydelse för om man litar på andra eller inte. Just nu håller jag på med en studie tillsammans med Gissur Ó Erlingsson om hur de lokala institutionerna påverkar medborgarnas tillit till varandra. I Sverige är kommunerna den institution medborgarna oftast kommer i kontakt med och ”förkroppsligar” de offentliga institutionerna i bred bemärkelse. 

Jag har också forskat om befolkningens engagemang i civilsamhället bland annat genom en stor återkommande undersökning om svenskarnas frivilligarbete: hur stor andel svenskar deltar i ideell verksamhet som förenings- och idrottsliv, social hjälpverksamhet och bostadsrättsföreningar? Och finns det något samband med mellan vara aktiv inom frivilligsektorn och att vara politiskt aktiv? 

Hur ser din bakgrund ut?

– Jag tog min grundexamen i statsvetenskap vid universitetet i Bologna och disputerade vid Åbo akademi i Finland med avhandlingen ”En föreningsbaserad demokrati? Ideella föreningar och valdeltagande i Sveriges kommuner under 1990-talet”. Närmast kommer jag från Mittuniversitetet och tidigare har jag också forskat vid Ersta Sköndal Bräcke högskola. 

Varför forskar du? 

– Jag tycker det är spännande, jag är nyfiken på hur- och varför-frågorna. Jag vill förstå och förklara variationerna i beteenden, attityder och handlingar. Det är ett privilegium att ha ett sådant jobb! Det är det bästa jobbet man kan ha när det är som bäst.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Två män i labbrockar med en dator i ett labb.

De förbättrar Nobelprisvinnande AI

AI-verktyget Alphafold har förbättrats så att det nu kan förutsäga formen på väldigt stora och komplexa proteinstrukturer. Forskarna vid Linköpings universitet har också lyckats integrera experimentella data i verktyget.

Forskning om tonårspojkar och sociala medier får bidrag

Vilka influencers följs av tonårspojkar och vad möts de av för budskap om psykisk ohälsa? Det ska undersökas i ett av de forskningsprojekt vid LiU som fått bidrag från Forte.

Flicka läser bok.

"Det är nördigt att läsa"

Intresset för att läsa minskar bland svenska ungdomar, vilket skapar utmaningar för litteraturundervisningen i skolan, särskilt när det gäller motivationen. Samtidigt finns en stor medvetenhet hos lärarna om hur viktigt det är att väcka läslust.