19 december 2018

Studenterna i Elektronikdesign årskurs 5, avslutar nu ”CDIO-projektkurs, TNE085”, med en visning där bland andra gymnasieelever deltar.

Sex studenter står runt ett bord och tittar på en robot de byggt Thor Balkhed

CDIO-konceptet som ursprungligen kommer från MIT, USA, och anammats av flera universitet världen runt, innebär att studenterna ska pröva sina teoretiska och praktiska färdigheter i någon typ av projekt som är krävande, komplext och utmanande.

CDIO betyder Conceive, Design, Integrate, Operate och skulle på ren svenska kunna bli: Tänk ut, Designa (konstruera), Plocka ihop, Ta i drift. 
 
CDIO-projektförslagen får gärna komma från näringslivet. Denna höst har civilingenjörsprogrammet Elektronikdesign tre projekt från företag i Linköping och tre projekt som studenterna själva har formulerat.

I bästa fall fortsätter studenterna med examensarbetet som en förlängning av projektet.

Här är 2018 års grupper med uppdragsgivare inom parentes.

  • Kast och spelmaskinen  ”GodisPong” (HiQ, Linköping)
  • Pick & place robot för montering av elektronikkomponenter (Studenterna)
  • Självbalanserande elektrisk enhjuling (Studenterna)
  • Elektroniksystem för vattenrening (Grafren AB, Linköping)
  • Undervattensfarkost, Remotely operated underwater vehicle, ROV (Studenterna)
  • Kommunikationssystem för snorklare (Deepoid AB, Linköping)
Redovisningen i CDIO är inte examinerande. Den kombineras ofta med en tävling, dock inte denna gång eftersom objekten är så olika. Intresset från gymnasister har varit stort i år och man väntar sig nästan 100 besökande elever från Realgymnasiet och Ebersteinska gymnasiet
Plats och tid: Tisdag 18 dec, kl. 13:15, i Kåkenhus hörsal K1, Campus Norrköping.

Film

CDIO: Undervattensfarkosten

Civilingenjör i elektronikdesign

LiU pionjär inom CDIO

Senaste nytt från LiU

Exjobb om distansarbete och välmående prisades

Möte på plats, distans eller i hybridläge? I sitt examensarbete studerade Anna Eckerborn Olsson och Natalia Masri möten där inte alla är på plats. Nu har de fått Christer Giléns stipendium för uppsatsen.

Forskare diskuterar framför stor bildskärm som visar en bild av en hjärna.

Hjärnförändringar vid postcovid avslöjas med avancerad magnetkamerateknik

Forskare vid LiU har undersökt hjärnan hos 16 personer med långvariga symtom efter sjukvårdskrävande covid-19. Deras fynd kan bidra till insikter om de underliggande mekanismerna vid kvardröjande neurologiska problem efter covid-19.

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.