06 december 2019

Nu börjar Linköpings första självkörande buss att rulla på Campus Valla. Från och med idag finns möjligheten att åka med i detta rullande forskningsprojekt.

Fotograf: Magnus Johansson

Projektet, med namnet Elin, består av två självkörande bussar som trafikerar en två kilometer lång slinga på Campus Valla. Under en första drifttest används en buss fram till att projektet är i full drift med två bussar i början av nästa år.

Slingan startar vid Blå havet, fortsätter Corson ner till Campushallen och går sen bussgatan tillbaka. Åtta markerade hållplatser finns under vägen och hela resan tar 10 - 15 minuter, beroroende på bland annat trängsel och hinder i vägen.

Kundvärd övervakar körningen

Sträckan trafikeras sju dagar i veckan under dagtid men det finns ingen exakt tidtabell. De kommer också vara tillgänglighetsanpassade för vanlig rullstol.
Bussen kör själv men det finns alltid en kundvärd ombord som övervakar körningen. Det kostar inget att åka med bussen, som tar 10 - 13 passagerare, men den är inte en del av den ordinarie kollektivtrafiken.

Bussarna är en del av ett forskningssamarbete om hållbar mobilitet inom ramen för LiU:s och VTI:s strategiska partnerskap. Projektet Elin är ett samarbete mellan Linköpings universitet, VTI, Linköpings kommun, Östgötatrafiken, Science Park Mjärdevi, RISE, Transdev och Akademiska Hus.

Bussarna börjar rulla med start den 6 december 2019. Välkommen att åka med! Läs mer på ridethefuture.se

 

 

Video

 

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Josefina Syssner – professor på besök i den akademiska världen

I tonåren ville Josefina Syssner bli serietecknare. Att plugga på universitet hade hon inte en tanke på. Några decennier senare är hon professor i kulturgeografi med ett särskilt öga för de delar av Sverige som tappar befolkning år efter år.

Så skiljer nervsystemet på olika sorters social beröring

Två typer av nervceller i huden är viktiga för hur hjärnan tolkar social beröring, enligt en ny studie. Kunskap om hur nervsystemet bearbetar informationen i beröring är viktig för att utveckla metoder för att återställa känsel.

Forskare i labbrock håller blå platta (solcell) med pincett.

Så kan giftfria och effektiva solceller tillverkas

Storskalig produktion av organiska solceller med hög effektivitet och minimal miljöpåverkan. Det kan nu bli möjligt genom en ny designprincip som utvecklats vid LiU.