19 december 2019

Slöjdverksamheten blir kvar inom Linköpings universitet. Rektor ställer sig bakom Utbildningsvetenskaps styrelses beslut att fortsätta bedriva slöjdverksamhet.

Det var i mars 2018 som rektor gav uppdrag till Filosofiska fakulteten och området Utbildningsvetenskap att lämna förslag till en utvecklad verksamhet inom humaniora, ändrad institutionsstruktur och stabila ekonomiska förutsättningar. I utredningen föreslogs bland annat att de verksamheter som inte bedömts ha tillräckliga utvecklingsmöjligheter eller långsiktig ekonomisk bärkraft skulle avvecklas. En sådan verksamhet var slöjd.

Men efter flera kompletterande utredningar, där bland annat de ekonomiska frågetecknen rätats ut, bedömer rektor att det finns förutsättningar att fortsatt bedriva slöjdverksamheten på Linköpings universitet. Det finns dock behov av att utveckla forskning, forskningsmiljö och vetenskaplig förankring.

Beslutet innebär att

  • Distansutbildning med campusförlagda dagar i slöjd har högt söktryck och kommer att fördubblas med antagning både höst och vår, från och med våren 2020.
  • Den vetenskapliga grunden bör utvecklas mot en livaktig forskningsmiljö inom slöjd.
  • Slöjdämnet i ämneslärarprogrammet utvecklas i sin nuvarande form. Målsättningen är att man ska kunna läsa till ämneslärare i slöjd även i fortsättningen. Exakt hur det ska utformas beslutas under våren 2020.

Senaste nytt från LiU

Drönare mott grön himmel

LiU startar nationell pilot på masternivå inom försvarsinnovation

LiU utvecklar i samverkan med Försvarshögskolan ett nytt utbildningskoncept inom försvarsinnovation för studenter på masternivå. Syftet är att stärka Sveriges försvar genom att engagera studenter i tvärdisciplinära projekt.

Två personer sitter i en trapp.

Kunskap och bildning i nya Strimman

Hösten är här – precis som Strimman. Den nya säsongen sätter fokus på kunskap och bildning i vår tid och det blir åter samtal på Huvudbiblioteket i Linköping.

Kvinnlig doktorand, mörkt hår, glasögon.

Livsmedel utan förpackning kan minska utsläppen

Hur reagerar konsumenter på förpackningsfria livsmedel? Och hur kan producenter och livsmedelsbutiker utforma lösningar som är mindre beroende av engångsförpackningar? Detta är några av de frågor som doktoranden Elena Jiménez Romanillos undersöker.