Läs retorik i sommar och bli en bättre talare

Retorik: att tala är en av årets sommarkurser på LiU. "Det är en praktiskt inriktad kurs som syftar till att studenten ska bli en bättre talare", berättar Britta Önnegren som är kursansvarig.

ViktorCap

Fram till och med den 16 mars är anmälan till sommarkurser öppen. En av årets kurser på LiU är ”Retorik: att tala”, 7,5 hp.

– Det är en praktiskt inriktad kurs som syftar till att studenten ska bli en bättre talare. I kursen ingår bland annat att hålla informerande tal, argumenterande tal och att debattera. Studenterna får öva på att tala i mikrofon i en stor sal, berättar Britta Önnegren som är kursansvarig.

En del av dem som läser kursen är redan studenter, men många av deltagarna arbetar. Att vara en god talare hjälper dem i jobbet.

Den som vill bli en bättre talare ska, menar Britta Önnegren, ha ögonkontakt med publiken, tänka på sitt kroppsspråk och framförallt, vara engagerad, talarens etos.

– Ditt engagemang smittar av sig på publiken. Det är också viktigt att vara påläst.

Kursen lär ut grundläggande retoriska begrepp, som hur man övertygar med logos, etos och patos.

– Det är ofta patosdelen, känsloargumenten, som studenterna inte är vana att tänka på. De tycker att de ska ha en massa fakta. logos, men det är inte alltid bara fakta som säljer. Även känslomässiga argument är viktiga, säger Britta Önnegren.

 

Till kursen ”Retorik: att tala” kommer flera gästföreläsare. En av dem är Jan Marcusson, professor vid LiU, som tillsammans med skådespelaren Stefan Sauk har skrivit boken ”Tala inför folk”.

 

 

Jan Marcusson, professor vid LiU, och skådespelaren Stefan Sauk förklarar hur man talar inför folk.

 

 

Mer information kursen

Läs mer om kursen Retorik: att tala

Sommarkurser är studiemedelsberättigade. Läs mer.

 

Fler sommarkurser

Två kvinnliga studenter som cyklar på Campus Valla i Linköping.
Campus Valla sommartid Ida Sörensen

Etik eller familjerätt?

Förutom retorik har LiU sommarkurser i arbetsrätt, barn- och ungdomslitteratur, faunistik och floristik, med mera.

Läs mer om årets sommarkurser på LiU.

Kontakt

Senaste nytt från LiU