09 mars 2020

Retorik: att tala är en av årets sommarkurser på LiU. "Det är en praktiskt inriktad kurs som syftar till att studenten ska bli en bättre talare", berättar Britta Önnegren som är kursansvarig.

Fotograf: ViktorCap

Fram till och med den 16 mars är anmälan till sommarkurser öppen. En av årets kurser på LiU är ”Retorik: att tala”, 7,5 hp.

– Det är en praktiskt inriktad kurs som syftar till att studenten ska bli en bättre talare. I kursen ingår bland annat att hålla informerande tal, argumenterande tal och att debattera. Studenterna får öva på att tala i mikrofon i en stor sal, berättar Britta Önnegren som är kursansvarig.

En del av dem som läser kursen är redan studenter, men många av deltagarna arbetar. Att vara en god talare hjälper dem i jobbet.

Den som vill bli en bättre talare ska, menar Britta Önnegren, ha ögonkontakt med publiken, tänka på sitt kroppsspråk och framförallt, vara engagerad, talarens etos.

– Ditt engagemang smittar av sig på publiken. Det är också viktigt att vara påläst.

Kursen lär ut grundläggande retoriska begrepp, som hur man övertygar med logos, etos och patos.

– Det är ofta patosdelen, känsloargumenten, som studenterna inte är vana att tänka på. De tycker att de ska ha en massa fakta. logos, men det är inte alltid bara fakta som säljer. Även känslomässiga argument är viktiga, säger Britta Önnegren.

Till kursen ”Retorik: att tala” kommer flera gästföreläsare. En av dem är Jan Marcusson, professor vid LiU, som tillsammans med skådespelaren Stefan Sauk har skrivit boken ”Tala inför folk”.

Video

Jan Marcusson, professor vid LiU, och skådespelaren Stefan Sauk förklarar hur man talar inför folk.

Mer information kursen

Läs mer om kursen Retorik: att tala.

Sommarkurser är studiemedelsberättigade. Läs mer.

Fler sommarkurser

Två kvinnliga studenter som cyklar på Campus Valla i Linköping.
Campus Valla sommartid Fotograf: Ida Sörensen

Etik eller familjerätt?

Förutom retorik har LiU sommarkurser i arbetsrätt, barn- och ungdomslitteratur, faunistik och floristik, med mera.

Läs mer om årets sommarkurser på LiU.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Studentantalet fortsätter öka – särskilt inom AI och IT-säkerhet

För femte året i rad ökar antalet studenter rejält på LiU. Sedan 2019 är ökningen nästan 40 procent. Fristående kurser är det som ökar mest och särskilt inom aktuella områden som AI och IT-säkerhet.

Vlatko Milic står med sin dator och tittar ut genom ett fönster.

Hans forskning kan leda till ökad matsäkerhet i Sverige

Uppsala eller Linköping? För Eskilstunasonen Vlatko Milic föll valet för 14 år sedan på LiU. Att han skulle bli kvar efter studierna, doktorera och bli forskare var inte självklart. Nu har han inlett forskning som skulle kunna öka Sveriges resiliens.

Person håller en liten glänsande skiva med pincett.

Bättre digitala minnen med hjälp av ädla gaser

Framtidens elektronik kan bli ännu mindre och mer effektiv genom att fler minnesceller får plats på mindre yta. Ett sätt att uppnå det är att tillsätta ädelgasen xenon vid tillverkningen av digitala minnen. Det har LiU-forskare visat i en ny studie.