21 november 2019

Under gårdagens eftermiddag fick elever från årskurs tre på Ebersteinska gymnasiets ekonomi- och teknikprogram möjlighet att besöka Linköpings universitet och arbetsmarknadsmässan EDGB LOGIN i en ny satsning där återväxten av arbetskraft och vikten av en bra utbildning stod i fokus.

Besökare och utställare vid EDGB LOGIN
– Det är första gången som vi organiserat bjudit in gymnasieelever till den här arbetsmarknadsmässan. De deltagande företagen tycker det är en fantastiskt bra möjlighet att möta framtida arbetskraft och skapa synergieffekter säger Michael Hörnquist, proprefekt vid ITN och den som ordnade med inbjudningarna.

27 utställare fanns med i årets upplaga av EDGB LOGIN som arrangeras av sektionerna Elektronikdesign och Logistik (namnet på mässan står för ElektronikDesign Goes Business + LOGistik I Norrköping). Jättar som Ericsson, DHL och SAAB samsades om utrymmet med lite mindre kända namn som Softube, Trivector Traffic och Xamera. En blandning som gav goda utsikter för de besökande gymnasieeleverna att hitta något som intresserade just dem.

Förutom mässans utställningsdel bjöds gymnasisterna också på en presentation hållen av studentsektionerna där de fick veta mer om hur det är att läsa LiU:s utbildningsprogram Elektronikdesign, Kommunikation transport och samhälle, Flygtransport och logistik samt Samhällets logistik. En genomgång av Norrköpings fantastiska studentliv väckte såklart också intresse. Sist men inte minst gav Michael Hörnquist en del matnyttiga idéer kring vilka frågor som kan vara bra att ställa till företagsrepresentanterna, avslutningsvis kom ett specialtips:
 – Glöm inte att fråga om de har något godis att bjuda på!

Senaste nytt från LiU

Alex Enrich Prast i Amazonas skogar.

Träden överraskar – tar bort metan från atmosfären

Att träd är bra för klimatet genom att de tar upp koldioxid ur atmosfären är väl känt. Men nu står det klart att träden har ytterligare en viktig roll.

En person sitter och ler.

LiU-alumner hjälper industrin att spara pengar och energi

Han lämnade ett högavlönat jobb i gas- och oljeindustrin i Indien för en masterutbildning i hållbarhet och energiteknik på LiU. Sajid Athikkay ångrar inte u-svängen. Nu driver han ett företag som hjälper industrier att spåra och spara energi.

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.