18 april 2018

Brigitte L. Kieffer, professor i psykiatri vid McGill University och Scientific director vid Douglas Mental Health Research Center i Montreal fick årets Linköping Neuro Science Award av Centrum för Systemneurobiologi vid LiU.

Professor Brigitte L Kieffer får LiU Neuro Science Award av professor Markus Heilig.Professor Brigitte L Kieffer får LiU Neuro Science Award av professor Markus Heilig. Foto: Daniel Windre

Kieffer har hjärnan och hur opioider påverkar dess funktion som specialitet. Hon var den som först isolerade den gen som kodar för en opioidreceptor – någonting som öppnade upp ett helt nytt forskningsfält mot förståelse av den molekylära grunden för opioidstyrda beteenden.

Hennes fortsatta forskning kring de genetiska funktionerna i opiodsystemet har också gett stora framsteg i förståelsen kring bland annat smärta och beroende och på det molekylärfarmakologiska området.

Kieffer besökte LiU 17 maj och höll en föreläsning med rubriken ”Opioid receptors and brain function” samtidigt som hon tilldelas Linköping Neuro Science Award.

Relaterat innehåll