30 maj 2018

Den nya CKS-styrelsen är på plats och har inlett sitt arbete.
- Vi har många spännande arbetsuppgifter framför oss, säger Anders Hedeborg, ordförande.

CKS styrelse består av representanter från samarbetskommunerna och Linköpings universitet och utses vart tredje år. Nya i styrelsen för perioden 2018–2020 är Anders Hedeborg, Vadstena; Per Ziljat, Norrköping; Nicklas Rudberg, Mo­tala; Alexander Florman, Söderköping; Anna-Lena Svensson, Ydre samt Karin Axelsson, filosofiska fakulteten och Peter Värbrand, vicerektor från universitetet.

Egenföretagare och KSO

Nye ordföranden Anders Hedeborg är kommunstyrelsens ordförande i Vadstena, en post han tillträdde i somras. I yrkeslivet har han varit egenföretagare med uppdrag inom offentlig förvaltning och ideella organisationer, bland annat SIDA. Styrelsearbete är han van vid från bland annat Arbetarbladet och Brynäs IF. I den sistnämnda var han också ordförande. 

– Där fanns det starka viljor och många uppfattningar! Där lärde jag mig att slutresultatet kan bli riktigt bra om många och olika uppfattningar bryts mot varandra, säger Anders Hedeborg.

Bred kompetens och erfarenhet

Om styrelsearbetet i CKS blir lika frejdigt återstår att se, men Anders Hedeborg säger att styrelsen redan nu är ”ett bra lag med erfarenhet och kompetens från många olika håll”. Under det första året kommer styrelsen bland annat arbeta med att ta fram ett nytt ramdokument som pekar ut riktlinjerna för verksamheten de kommande åren.

Vilka mål sätter du upp för styrelsearbetet under er ”mandatperiod”?

– Jag ser i huvudsak två mål: dels att göra CKS ännu mer känt genom att befinna sig centralt i den svenska samhällsdebatten, dels att skapa starkare kontakter och bjuda in fler samtalspartners för att till exempel diskutera de framtida välfärdsmodellerna, säger Anders Hedeborg. 

Forskning

Senaste nytt från LiU

En forskare arbetar tillsammans med en försöksperson.

Mänsklig känsel består av 16 unika nervcellstyper

16 olika typer av nervceller – så många har forskare identifierat i människans känselsinne i en ny studie. Jämförelser mellan människa, mus och makak visar både likheter och betydande skillnader.

Två män i labbrockar med en dator i ett labb.

De förbättrar Nobelprisvinnande AI

AI-verktyget Alphafold har förbättrats så att det nu kan förutsäga formen på väldigt stora och komplexa proteinstrukturer. Forskarna vid Linköpings universitet har också lyckats integrera experimentella data i verktyget.

Forskning om tonårspojkar och sociala medier får bidrag

Vilka influencers följs av tonårspojkar och vad möts de av för budskap om psykisk ohälsa? Det ska undersökas i ett av de forskningsprojekt vid LiU som fått bidrag från Forte.