09 december 2019

Linköpings universitet är en av de utförande partnerna i Trafikverkets satsning på transportekonomi. Satsningen ska bidra till framtidens hållbara transporter och får en budget på minst 12 miljoner kronor per år.

Trafik sedd genom backspegelnTrafik Foto: iStock photoTrafikverket önskar flera verktyg och ny kunskap för att kunna bidra till framtidens hållbara transporter. Utförande parter i satsningen inom transportekonomi är LiU, KTH och Örebro universitet, liksom Ramböll, VTI, Sweco och WSP.

Satsningen koordineras från VTI i Stockholm och en första ansökningsomgång har just avslutats.

– Det kom in 34 skisser till ansökningar, efter en första utvärdering kommer ett antal av dem att få skicka in en fullständig ansökan. Förhoppningsvis kommer de första projekten att beviljas i slutet av året, säger Joakim Ekström, lektor vid Avdelningen Kommunikations- och transportsystem, KTS, och LiU:s representant i programrådet.

Forskarna vid KTS är i första hand experter på modellering av trafiksystem och är med i ett par av ansökningarna. Projekten ska utföras i samarbeten mellan flera av huvudutförarna, men även forskare från annat håll kan vara engagerade i projekten.

Forskning

Senaste nytt från LiU

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.

Kvinnlig professor håller i en fejkad nyfödd bäbis, avsedd för undervisning.

Individanpassad förlossning målet för ny studie

Kan ett nytt verktyg med uppdaterade riktlinjer för hur en förlossning går framåt och med betoning på kvinnan i centrum bidra till en mer individanpassad förlossningsvård? En studie som får 19 miljoner kronor från Vetenskapsrådet ska undersöka det.