20 september 2018

Den internationella beroende- och alkoholkonferensen ISBRA 2018 ägde rum i Kyoto, Japan. Centrum för social och affektiv neurovetenskap (CSAN) vid LiU var på plats och fick bland annat motta två priser för sina forskningsinsatser.

ISBRA, som är en internationell organisation som ägnar sig åt att främja excellens inom biomedicinsk forskning om alkoholism, håller en internationell konferens vartannat år sedan 1982. 

Under årets konferens prisades Markus Heilig, professor i psykiatri vid LiU och avdelningschef vid CSAN, med "ISBRA Tabakoff Award" för sin forskning kring alkoholbereonde. Priset är ISBRA:s stora forskningspris och ett av de främsta inom forskningsfältet.

– Det var väldigt roligt att få ta emot priset och att samtidigt få möjligheten i samband med detta få hålla en plenarföreläsning reflektera över neuroscience-baserad läkemedelsutveckling för alkoholberoende, säger Markus Heilig.

Dessutom fick Esi Domi, postdoc och verksam vid CSAN och i Markus Heiligs grupp, utmärkelsen "Young Investigator Award". Hon höll en posterpresentation kring sin forskning om hur nikotin stimulerar suget efter alkohol.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Elever och lärare i ett klassrum.

Enkla metoder gjorde lärare bättre på att undervisa

Alla lärares undervisning blev betydligt bättre efter att de fått besök av och återkoppling från experter på sina insatser under lektionen. Det visar en rapport från LiU som sammanställt observationer från 30 grundskolor.

Cellodlingsflaska under ett mikroskop i labb.

De odlar näsvävnad på labbet

LiU-forskare är bland de första i världen att odla mänsklig näsvävnad från stamceller. I den studerar de hur olika virus infekterar luftvägarna. Modellen använder de nu för att undersöka hur en särskild sorts antikroppar kan skydda oss mot infektion.

WASP utökas med initiativet AI for Science

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse beviljar WASP 70 miljoner kronor till ett nytt initiativ som ska främja användandet av AI-baserade metoder inom akademisk forskning i Sverige.