Ikea driver på
Per Berggren, Ikea Industry Foto: Clara Wenäll– Vi har tillverkat själva i 25 år och har världens modernaste fabrik för tillverkning av träskivor för planmöbler i Hultsfred, berättar Per Berggren.
Att de tog över tillverkningen själva motiverar han med att de dåvarande leverantörerna inte var intresserade av att vare sig minska formaldehyd-nivåerna eller att arbeta med lättviktsmaterial.
– Vi har ersatt spånskivorna i hyllplanen med lättviktskonstruktioner och fått en viktminskning med 44 800 ton per år, berättar han.
Två tredjedelar av Ikeas möbler innehåller trä och en procent av allt kommersiellt avverkat och certifierat virke i världen går till Ikea och ett hållbarare liv hemma.
Cirkulär ekonomi en utmaning
– Vi arbetar bland annat med led-lampor, induktionsspisar, kompressorer och snålspolande kranar, nästa steg är att hitta ett förnybart alternativ till plast, säger Per Berggren.
– Det är ett större åtagande som kräver nya affärsmodeller, här har vi en bit kvar, säger han.
Exponentiell tillväxt
– Många investerare är fortfarande kvar i det gamla, de skyr det smutsigaste men vågar inte satsa på det nya. Ta energiområdet där kol är billigast men det som växer mest är solceller, det finns en ny logik där exempelvis Vattenfall inte hängde med. Lyssna på de gamla experterna om du vill gå under, säger han.
Och påpekar i nästa andetag att vi bara har en planet som ska föda 11 miljarder människor.
Styrmedlen behöver utvecklas
– Vem ansvarar för hållbarhet så länge all upphandling går på lägsta pris? Utveckling av hållbar teknik, bra råvaror, skyddsutrustning, arbetsmiljö – det mesta kostar pengar. Om inte de som står för den största svenska penningpåsen i landet, kommunerna, går på annat än lägsta pris, hur ska vi då nå hållbarhetsmålen, frågar exempelvis Petra Hammarstedt, Qlean Scandinavia.
Foto: Clara WenällCAM:s föreståndare Tomas Nord, universitetslektor i industriell ekonomi, sammanfattar diskussionen:
– Ska vi få en omställning mot en hållbar framtid måste kommunala, regionala och statliga myndigheter utveckla sina styrmedel och regelverk. De små och medelstora företagen har inte samma muskler som exempelvis företag som Ikea att anamma tydliga hållbarhetsvisioner. Det måste ske i samklang med samhället i övrigt. Här har vi i Östergötland tillsammans med våra näringslivsorganisationer en möjlighet att visa vägen, säger han.