03 juni 2019

Kristofer Hedman, forskare på Institutionen för medicin och hälsa, har en postdoktorstjänst vid Stanford University i Kalifornien. Nyligen blev en studie, som han ledde, om högt blodtryck hos elitidrottare accepterad i tidsskriften Heart.

Elitidrottare simtränar tränar i en bassäng.
Så många som en tredjedel av alla idrottare kan behöva följas upp om nya gränsvärden för blodtryck införs. Fotograf: Guduru Ajay Bhargav

Det enskilt viktigaste fyndet i artikeln är att nyligen uppdaterade gränsvärden, för vad som klassas som ett högt blodtryck ungdomar och vuxna, kan medföra att så många som en tredjedel av alla idrottare behöver följas upp. Kristofer Hedman säger att innan vi överväger att sänka gränsvärdena för förhöjt blodtryck hos idrottare så måste vi vara medvetna om detta.
– Om gränserna ska sänkas, så behöver vi se över hur vi mäter blodtryck, för att undvika falska förhöjda värden på grund av slarvig mätning av blodtryck.

Många idrottare har högt blodtryck

Ett annat viktigt fynd är att en ansenlig andel av idrottarna faktiskt hade relativt höga blodtryck, oavsett vilket gränsvärde som används.
– Många av dessa individer hade också tecken på en typ av adaptation av hjärtat som i tidigare studier visat sig vara förknippat med nedsatt hjärtfunktion på sikt.
Kristofer Hedman säger att det vore intressant att följa idrottare med förhöjt blodtryck eller blodtryck i gränslandet, för att se vad som händer på sikt.
– Sådana initiativ pågår vid Stanford. Tyvärr saknas i dagsläget något liknande register i Sverige, men det vore intressant att se över möjligheterna till detta framöver.

Artikel i Heart: Blood pressure in athletic preparticipation evaluation and the implication for cardiac remodelling

Kontakt

Relaterade nyheter

Senaste nytt från LiU

Forskarstuderande på lärarutbildningen för folkhögskollärare.

Klart för fler forskande folkhögskollärare

Vid LiU finns Sveriges enda utbildning för folkhögskollärare. 2021 gav regeringen pengar till att även starta en forskarutbildning för folkhögskolans lärare. Efter en oviss tid står det nu klart att utbildningen får fortsätta ytterligare fyra år.

Läkarstudenter undersöker en simulerad patient som ligger i en sjukhussäng.

Läkarstudenter väl förberedda för evidensbaserat patientarbete

En nyligen genomförd enkätstudie med sistatermin-studenter från sex svenska lärosäten visar att läkarstudenter vid LiU är särskilt väl rustade för att basera sitt kommande patientarbete på vetenskapliga grunder.

Anett Sundqvist utomhus på Campus Valla, Linköping.

Engelska på skärmen – sämre för svenska barns språk

Fem-åringar som konsumerar mycket digitala medier på engelska får sämre språkförmåga på svenska. Det visar ny forskning från LiU. Därför borde debatten handla mer om innehållets kvalitet och språk än om skärmtid, menar forskarna.