Klimat och klimatpolitik

Klimatfrågan är en av vår tids stora samhällsutmaningar, den är global, långsiktig, komplicerad och i många länder också politiskt infekterad. Forskningen vid LiU är tvärvetenskaplig där naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga och humanistiska traditioner förenas.

Klimatproblemet sätts i sitt sammanhang med andra åtgärder för hållbar utveckling. Forskning bedrivs även kring hur kunskap och kommunikation används och omsätts till underlag för beslut på olika nivåer liksom kring försöken och diskussionerna om att storskaligt manipulera klimatet.  

Forskningen bedrivs både som grundforskning och i nära samarbete med olika avnämare i samhället.

I maj 2015 invigdes Norrköpings beslutsarena.

Forskning

Forskning

AI-genererad bild av jorden och nätverk

Att bistå anpassning

I detta projekt undersöks det svenska biståndet som ett verktyg för att integrera tvärgående utmaningar såsom miljö, jämställdhets- och konfliktperspektiv i klimatanpassningsinsatser.

Imagine Action

Föreställningars betydelse för klimatåtgärder: mot en ökad beredskap i svensk VA-sektor

Svensk vattensektor behöver transformeras för att möta ett snabbt förändrat klimat. Men trots gott om kunskap går anpassningen i dag inte tillräckligt snabbt. Problemet vi står inför handlar inte främst om brist på kunskap, snarare brist på fantasi.

Kraftlednigar vid dimmigt fält.

Resiliens i framtidens elsystem

Det svenska elnätet står inför stora förändringar vilket ökar dess komplexitet. Ny forskning har inletts vid LiU med fokus på resiliens i framtidens elsystem. Projektet kan ge värdefulla insikter för hur elnätets resiliens kan förbättras.

Nyheter

Två män och en kvinna diskuterar framför en skärm

Maskininlärning kan ge klimatet en chans

Maskininlärning kan hjälpa oss att upptäcka nya mönster och bättre ta oss an klimatkrisen. Forskare från hela världen möts på LiU med målet att hitta och fördjupa samarbeten inom detta område.

CO2 skrivet på blå himmel med bokstäver av moln.

Riskfylld väg mot klimatmål för Stockholm

Stockholms mål är att år 2030 fånga in mer koldioxid än vad som släpps ut. Därför satsar staden på ny teknik vid kraftvärmeverket Värtaverket. Men det är en strategi som antagits utan tillräcklig diskussion om riskerna, konstaterar forskare vid LiU.

Mattias Lindahl.

LiU-professor bidrar till en ny ISO-standard i världen

Det finns hundratals definitioner av cirkulär ekonomi i världen, vilket skapar förvirring. LiU-forskning med professor Mattias Lindahl i spetsen, har bidragit till att en ny ISO-standard kan råda bot på detta.