Klimat och klimatpolitik

Klimatfrågan är en av vår tids stora samhällsutmaningar, den är global, långsiktig, komplicerad och i många länder också politiskt infekterad. Forskningen vid LiU är tvärvetenskaplig där naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga och humanistiska traditioner förenas.

Klimatproblemet sätts i sitt sammanhang med andra åtgärder för hållbar utveckling. Forskning bedrivs även kring hur kunskap och kommunikation används och omsätts till underlag för beslut på olika nivåer liksom kring försöken och diskussionerna om att storskaligt manipulera klimatet.  

Forskningen bedrivs både som grundforskning och i nära samarbete med olika avnämare i samhället.

I maj 2015 invigdes Norrköpings beslutsarena.

Forskning

Forskning

Fält i Glyttinge

Omformning av ekocid i internationell rätt

Detta projekt syftar till att utforska och analysera sambandet mellan ekocid och det komplexa systemet för miljöskydd och miljöpolitik, särskilt i samband med den Rysslands invasionen av Ukraina.

Virtuella världar: digital teknik i styrning av klimat och biologisk mångfald

Virtuella världar undersöker digitala teknikers roll i styrning av frågor om klimatförändringar och biologisk mångfald. Programmet granskar hur tekniken kan förbättra miljöstyrning och inkludera lokal kunskap för hållbar utveckling.

Demonstration med banderoller

Icke-statliga aktörer i internationellt klimatsamarbete

Icke-statliga aktörer, som företag och organisationer, medverkar vid FN:s klimatförhandlingar i olika styrgrupper och med sidoarrangemang. I det här forskningsprogrammet studeras dessa aktiviteter och vilken inverkan de har.

Nyheter

Universitetslektor Jonathan Josefsson mot en grå himmel.

Ojämlika villkor för unga vid FN:s klimatmöten

Unga kan idag få delta vid FN:s stora klimatmöten. Men ojämlika villkor och byråkrati gör det omöjligt för många, visar en studie gjord vid Linköpings universitet.

Forskare framför ett träd i en skog

LiU-forskare undersöker hållbar skogsförvaltning i Amazonas

Kan klimatåtgärder gå hand i hand med lokalbefolkningens behov i Amazonas? En forskargrupp från Linköpings universitet undersöker den frågan genom tvärvetenskaplig forskning i samarbete med samhällen i Mamirauá-reservatet i Brasilien.

Två män och en kvinna diskuterar framför en skärm

Maskininlärning kan ge klimatet en chans

Maskininlärning kan hjälpa oss att upptäcka nya mönster och bättre ta oss an klimatkrisen. Forskare från hela världen möts på LiU med målet att hitta och fördjupa samarbeten inom detta område.