22 april 2020

Johanna Vernqvist, forskare vid Institutionen för kultur och
samhälle, har utsetts till Bernadottestipendiat av Kungliga Vitterhetsakademien för sin forskning om kvinnliga intellektuellas uttrycksmöjligheter och strategier under renässansen.

Johanna Vernqvist får Bernadottestipendiet och 125 000 kronor för projektet Aesthetic and Rhetorical Strategies of Early Modern Women Intellectuals, Artists and Poets. Projektet belyser kvinnliga intellektuellas uttrycksmöjligheter och strategier inom olika genrer som filosofi, litteratur och måleri under renässansen - i en värld dominerad av manliga aktörer och ideal.  Foto Crelle

Stipendiet ska användas till att initiera en studie av estetiska och retoriska strategier som tidigmoderna kvinnliga författare och konstnärer, så som Vittoria Colonna, Tullia d’Aragona, Artemisia Gentileschi och Elisabetta Sirani använde för att överskrida dominerande diskurser, normer och föreställningar om kropp, genus och kärlek. 

– Mitt mål är att visa hur både män och kvinnor deltog i de filosofiska debatterna om kärlek och genuskonfiguration under 1500- och 1600-talet, och att dessa diskussioner var mer mångfacetterade och laborerande än vad som tidigare synliggjorts i den västerländska kulturhistorieskrivningen, säger Johanna Vernqvist.

Bernadotteprogrammet instiftades 2016 och ska främja tvärvetenskaplig utveckling för yngre forskare. Ceremonin skulle ha ägt rum på Kungliga slottet den 22 april, men är flyttad till hösten.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.