27 juni 2018

Den ökande informationen från bilars alla sensorer kan utnyttjas för att skapa aktiva säkerhetssystem. Victor Fors har i sin licentiatavhandling tittat på hur en bil beter sig alldeles på gränsen till vad den klarar av för att undvika en krasch.

Victor Fors, doktorand inom fordonssystemVictor Fors, doktorand, fordonssystem Foto: Monica WestmanFörarlösa bilar förväntas minska olycksstatistiken, men för det krävs aktiva säkerhetssystem -att bilen autonomt kan bromsa och svänga undan för ett hinder och sedan stanna på vägbanan. Victor Fors har i sin licavhandling vid avdelningen för Fordonssystem tittat på vad som händer när bilen gör en manöver nära gränsen för vad den faktiskt klarar av för att undvika att krascha.

Avhandlingen ingår i det stora WASP-programmet, Wallenberg Autonomous Systems and Software Program, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Victor Fors är en av programmets första licentiater. Han är även en del av regeringens strategiska forskningssatsning inom it och mobil kommunikation, ELLIIT.

Simuleras i datorn

– Det är intressant att titta på vad som händer när man tvingar bilen att utföra en manöver som ligger precis på gränsen för vad som är möjligt. För att studera detta använder vi en datormodell av en bil och de optimala manövrarna får vi fram med hjälp av moderna optimeringsverktyg, säger Victor Fors.

Victor ForsVictor Fors Foto: Monica WestmanMålet på kort sikt är att få en uppfattning om hur optimala manövrar ser ut, och på längre sikt att bygga in insikterna från avhandlingen i ett säkerhetssystem för förarlösa fordon.

– Vi får allt mer information både om bilen och omgivningen via bilens alla sensorer, det är den informationen som kan användas för att skapa bättre säkerhetssystem, säger han.

Det han har studerat är alla de krafter som verkar på bilen och bilens däck vid en kraftig undanmanöver i en säkerhetskritisk situation där bilen tvingas både bromsa och svänga undan. Krafterna har olika storlek och riktning beroende på bilstorlek och modell, men Victor Fors har ändå hittat några gemensamma nämnare.

Rikta krafterna åt ett håll

Ett tydligt första resultat är exempelvis att ett säkerhetssystem måste klara av att rikta så mycket kraft som möjligt åt ett håll. I förlängningen handlar det om att även hitta hur de individuella hjulen ska bromsas och bilen ska styras för att få ett önskat beteende. I nästa steg handlar det om att göra praktiska experiment på riktiga fordon inom ramen för WASP Autonomous Research Arenas, WARA,

– De insikter vi har fått hittills gör att vi kommer ett steg närmare ett optimalt säkerhetssystem, säger Victor Fors.

Licentiatavhandlingen: Optimal Braking Patterns and Forces in Autonomous Safety-Critical Maneuvers, Victor Fors, Avdelningen Fordonssystem, Institutionen för systemteknik, Linköpings universitet, 2018. Huvudhandledare: professor Lars Nielsen.

Kontakt

Forskning

Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.