27 juni 2018

Den ökande informationen från bilars alla sensorer kan utnyttjas för att skapa aktiva säkerhetssystem. Victor Fors har i sin licentiatavhandling tittat på hur en bil beter sig alldeles på gränsen till vad den klarar av för att undvika en krasch.

Förarlösa bilar förväntas minska olycksstatistiken, men för det krävs aktiva säkerhetssystem -att bilen autonomt kan bromsa och svänga undan för ett hinder och sedan stanna på vägbanan. Victor Fors har i sin licavhandling vid avdelningen för Fordonssystem tittat på vad som händer när bilen gör en manöver nära gränsen för vad den faktiskt klarar av för att undvika att krascha.

Avhandlingen ingår i det stora WASP-programmet, Wallenberg Autonomous Systems and Software Program, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Victor Fors är en av programmets första licentiater. Han är även en del av regeringens strategiska forskningssatsning inom it och mobil kommunikation, ELLIIT.

Simuleras i datorn

– Det är intressant att titta på vad som händer när man tvingar bilen att utföra en manöver som ligger precis på gränsen för vad som är möjligt. För att studera detta använder vi en datormodell av en bil och de optimala manövrarna får vi fram med hjälp av moderna optimeringsverktyg, säger Victor Fors.

Målet på kort sikt är att få en uppfattning om hur optimala manövrar ser ut, och på längre sikt att bygga in insikterna från avhandlingen i ett säkerhetssystem för förarlösa fordon.

– Vi får allt mer information både om bilen och omgivningen via bilens alla sensorer, det är den informationen som kan användas för att skapa bättre säkerhetssystem, säger han.

Det han har studerat är alla de krafter som verkar på bilen och bilens däck vid en kraftig undanmanöver i en säkerhetskritisk situation där bilen tvingas både bromsa och svänga undan. Krafterna har olika storlek och riktning beroende på bilstorlek och modell, men Victor Fors har ändå hittat några gemensamma nämnare.

Rikta krafterna åt ett håll

Ett tydligt första resultat är exempelvis att ett säkerhetssystem måste klara av att rikta så mycket kraft som möjligt åt ett håll. I förlängningen handlar det om att även hitta hur de individuella hjulen ska bromsas och bilen ska styras för att få ett önskat beteende. I nästa steg handlar det om att göra praktiska experiment på riktiga fordon inom ramen för WASP Autonomous Research Arenas, WARA,

– De insikter vi har fått hittills gör att vi kommer ett steg närmare ett optimalt säkerhetssystem, säger Victor Fors.

Licentiatavhandlingen: Optimal Braking Patterns and Forces in Autonomous Safety-Critical Maneuvers, Victor Fors, Avdelningen Fordonssystem, Institutionen för systemteknik, Linköpings universitet, 2018. Huvudhandledare: professor Lars Nielsen.

Kontakt

Forskning

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.