10 oktober 2017

17-19 oktober 2017 arrangerar Linköpings universitet "Populärvetenskapliga veckan". 3 000 gymnasieelever får chansen att lyssna på föreläsningar om kryptovalutor, huruvida katter och människor kan kommunicera med varandra och om det går att använda tv-spel för att förbättra människors hälsa.

 "Populärvetenskapliga veckan", som anordnas för 15:e gången, innehåller lättillgängliga föreläsningar som är cirka tjugo minuter långa. Tanken är att eleverna ska finna inspiration till att plugga vidare och få en naturlig kontakt med universitetet. Kanske föds också tankarna om att inleda en egen forskarkarriär?

Över 50 forskare kommer att finnas på plats under de tre dagarna och ger eleverna möjlighet att ta del av den senaste forskningen från Linköpings universitet – från forskarna själva. Här kan eleverna även få inblickar i hur forskarna tagit sig dit där de är i dag. Vad läste de, hur mycket behöver man plugga, är vägen för att bli forskare alltid spikrak?

I samband med föreläsningarna anordnas också en mässa, där besökarna bland annat får se hur man genom patientsimulering kan tränas för vårdens vardag, får känna på textila muskler och prata med studenter om studier och studentliv. På plats finns även studievägledare som kan svara på frågor kring elevernas framtida studieval.

Arrangemanget genomförs i C-huset på Campus Valla.

Läs mer om Populärvetenskapliga veckan

Senaste nytt från LiU

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.

Universitetslektor Jonathan Josefsson mot en grå himmel.

Ojämlika villkor för unga vid FN:s klimatmöten

Unga kan idag få delta vid FN:s stora klimatmöten. Men ojämlika villkor och byråkrati gör det omöjligt för många, visar en studie gjord vid Linköpings universitet.