
Andra exempel är godtycklighet i vem som får vapenlicens för vilken typ av vapen och att handlingar som efterfrågades av internrevisionen helt enkelt inte kunde återfinnas. HR-avdelningen var den nationella avdelning där flest handlingar kommit bort.
Strukturellt problem
– Det är så pass många exempel att det inte handlar om enskilda personliga misstag utan om ett strukturellt problem, säger han.
Inom polismyndigheten växer också kritiken:
– Det finns många bra personer inom polisen, på olika nivåer, som uttrycker frustration över detta. Men istället för att göra något åt problemet lägger myndigheten ner resurser på att kommunicera ut en bild som inte stämmer med verkligheten, säger Stefan Holgersson.
Att bygga varumärke verkar för några centrala chefer vara viktigare än att bygga en fungerande myndighetsstruktur, visar han i rapporten. Som svar på kritik hänvisar polismyndigheten bland annat till framtida utbildningsinsatser som inte ens finns på planeringsstadiet.
Foto: Foto:Staffan Gustavsson/redakta– Polismyndigheten är en politiskt styrd organisation som står under hård press och som lägger stora resurser på att bygga en fasad. Bara de allra största mediehusen i Sverige har fler medarbetare än polismyndighetens kommunikationsavdelning samtidigt som det finns en stor brist på juridisk kompetens, konstaterar han.
Carer
Rapporten "Ursäkta, vi är faktiskt polisen och vi står över lagen" har skrivits inom ramen för Centrum för forskning inom respons- och räddningssystem, Carer. Carer är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum och ett samarbete mellan Linköpings universitet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.