23 oktober 2017

Senaste miljömötet, COP22, hölls i Marrakech 2016, nästa hålls i Bonn i november. LiU bjuder torsdagen 26 oktober in till en diskussion om framtiden för Parisavtalet, inför COP23. Seminariet anordnas tillsammans med miljö- och energidepartementet, Marockos ambassad, Centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings universitet, forskningsprogrammet Mistra Geopolitics och studentförbundet för utrikesfrågor vid Linköpings universitet.

Bild på torka
Genom Parisavtalet 2015 nåddes en milstolpe vad gäller arbetet med klimatförändringar. I det följande COP22-mötet som hölls i Marrakech 2016, trädde avtalet i kraft och en handlingsplan antogs. Nästa anhalt i klimatarbetet blir Bonn och COP23 i november.

Vad kan vi förvänta oss vid årets klimatförhandlingar? Är de globala trenderna tillräckliga för att uppfylla målet för Parisavtalet? Vilka transformativa åtgärder är nödvändiga för att nå ekonomier med låga koldioxidutsläpp? Det är några av frågorna som tas upp under seminariet. Dessutom delar Marockos representant med sig av Marockos insikter om hur det är att vara ordförandeland i klimatförhandlingarna.


Program:

14:45 Fika med en smak av Marocko
Serveras av Marockos ambassad och studentförbundet för utrikesfrågor, UF Linköping.

15:15 Seminariet börjar
Välkomstord från studentförbundet för utrikesfrågor, UF Linköping.
Inledande ord av H.E. Amina Bouayach, Marockos ambassadör i Sverige.

Från Paris till Marrakech och Bonn
Ayman Cherkaoui, särskild rådgivare till presidenten och chefsförhandlaren i COP22, talar om förväntningarna och ambitionerna för ordförandeskapet i COP22 och COP23.

Mot en kolsnål global ekonomi
Lars Ronnås, Sveriges klimatambassadör, talar om framsteg och de viktigaste utmaningarna framöver.

Är Parisavtalets mål inom räckhåll?
Professor Björn-Ola Linnér, Centrum för klimatpolitisk forskning (CSPR) vid Linköpings universitet, diskuterar hur regeringars politik och icke-statliga initiativ matchar vår kunskap om klimatförändringar.

Interaktiv diskussion med publiken.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

En person tittar in i kameran.

Jan-Ingvar Jönsson ny ordförande för ECIU

Rektorn vid Linköpings universitet, Jan-Ingvar Jönsson, har blivit utsedd till ny ordförande för det europeiska nätverket för innovativa universitet i Europa, ECIU.

Porträtt på två tjejer som kramar varandra

Spex-SM i Linköping för första gången

I maj arrangeras SM i studentspex i Linköping för första gången. Holgerspexet och Linköpings Studentspex, universitetets två spexföreningar, laddar för tävlingen med ett gemensamt bidrag.

Lysande glasskiva med krokodilklämma.

Genombrott för nästa generations digitala skärmar

Forskare vid LiU har utvecklat en digital skärm där själva lysdioderna reagerar på beröring, ljus, fingeravtryck och användarens puls bland annat. Resultaten kan vara starten för en helt ny generation digitala skärmar.