14 november 2019

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Linköpings universitet har i år redan kammat hem drygt 30 miljoner kronor i Vetenskapsrådets utdelning inom utbildningsvetenskap. Nu får FontD, den nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik, ytterligare 39 miljoner.

Syftet med bidraget är att lärare på lärarprogrammet ska kunna få utbildning på forskarnivå, vilket ska stärka forskningsanknytningen i utbildningen.

-Vi är glada för att vi nu kan erbjuda lärarutbildare inom naturvetenskap och teknik en forskarutbildning som leder fram till en doktorsexamen, säger professor Jonas Hallström, FontD:s ordförande.

Tidigare har forskarskolan bara kunnat erbjuda lärare i skolan en licentiatexamen.

Konrad Schönborn, vetenskaplig ledare för FontD, kommer att driva forskarskolan under de närmaste sex åren.

Relaterat innehåll

Alma Memišević.

Fritidshemmen effektiviserar barnens fritid

Fritidshemmet är inte längre mest en plats för lek och samvaro för barnen. Istället präglas det av nyttotänkande, där personalen försöker nå mätbara mål och barnens egna intressen får mindre betydelse. Det visar en ny doktorsavhandling från LiU.

Forskare interagerar med en social robot.

De undersöker om en robot kan väcka barns läslust

Forskare på Linköpings universitet undersöker om en läsrobot kan öka läslusten hos fjärdeklassare. Det tvärvetenskapliga projektet förenar forskare inom teknik, kognition och pedagogik och genomförs i samverkan med Utbildningskontoret i Norrköping.

Lärarstudenten Kassandra undervisar två elever i gymnasiet.

LiU först i Sverige med ny dubbelexamen för ämneslärare

Nu kan blivande ämneslärare inom gymnasieinriktningen spetsa sin utbildning med en masterexamen i pedagogiskt arbete. Satsningen på att även kunna ta ut sådan master inom sin lärarutbildning är den första i sitt slag i landet.