15 november 2017

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse avsätter ytterligare en miljard svenska kronor för en utökning av WASP, Wallenberg Autonomous Systems and Software program, genom en bred satsning på artificiell intelligens.

Autonoma och självkörande bilar, Googles AlphaGo som besegrade regerande världsmästaren i spelet Go, Google translate och medicinska expertsystem är bara några exempel på genombrott som baseras på artificiell intelligens. De senaste åren har stora framsteg gjorts inom områden som maskininlärning och djupinlärning - maskinlärning med hjälp av neurala nätverk. Tekniken i sig är inte ny, det nya är att dagens datorkraft tillsammans med metodutveckling gör applikationer möjliga till en rimlig kostnad.

– Anslaget från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ger oss en fantastisk möjlighet att både bedriva grundläggande forskning för dessa nya system och att samtidigt bygga upp forskningsområdet i Sverige. Två aspekter som är avgörande för att förstå, vidareutveckla och nyttiggöra den nya tekniken, säger WASP:s programdirektör Lars Nielsen, professor vid Linköpings universitet, värduniversitet för WASP.

AI och AI/matematik

Satsningen inom artificiell intelligens sker utmed två spår. Den större delen innebär en satsning på maskininlärning, djupinlärning och på nästa generations AI där man ställer frågan till systemet hur det kommit fram till sitt svar, där systemet motiverar sitt svar och även kan generalisera, kallat eXplainable AI. Det andra spåret handlar om att öka förståelsen för matematiken bakom AI.

Leder AI-satsningen gör professor Danica Kragic, KTH och AI/matematik-delen leder professor Johan Håstad, KTH.

– Det här är viktiga områden för all industri. I USA, Kanada och Storbritannien är de här satsningarna redan gjorda. Vi behöver både kunna locka hit duktiga forskare från andra delar av världen och behålla de bästa hjärnorna vi själva utbildar för att inte hamna på efterkälken. Det pågår ett krig om kompetens därute, konstaterar professor Danica Kragic.

– De stora framgångarna inom artificiell intelligens, där datorer lär sig köra bilar, känna igen människor och fatta välinformerade beslut har hittills drivits på ingenjörsmässiga grunder. För att komma vidare behöver vi också i djupare mening förstå de underliggande matematiska sambanden, kommenterar professor Johan Håstad.

Två nya forskarskolor

Inom respektive spår finns nu utrymme för rekrytering av 14 seniora forskare och 40 doktorander, där doktoranderna ingår i forskarskolor med specialkurser inom sina områden. De två nya forskarskolorna ska även samordnas med den forskarskola som redan pågår inom ramen för WASP med nuvarande drygt hundra doktorander. Såväl seniora forskare som doktorander kommer att rekryteras till de universitet som ingår i WASP, i första hand Chalmers, KTH, Linköpings och Lunds universitet, men satsningen kan även komma att omfatta fler svenska universitet.

Satsningen innehåller även en förstärkning av beräkningsinfrastruktur med 70 miljoner kronor.

– Även i ett internationellt perspektiv är detta en helt unik satsning. WASP får resurser att skapa den kunskapsplattform som Sverige behöver för att kunna verka i forskningsfronten och fortsätta vara konkurrenskraftigt i framtiden, säger Mille Millnert, styrelseordförande i Wallenberg Autonomous Systems and Software Program.


Tre miljarder i budgeten

Med utvidgningen kommer WASP att ha en budget på tre miljarder svenska kronor fram till och med år 2026. Totalt utbildas minst 250 doktorander varav minst 75 industridoktorander, en kraftfull satsning med kopplingar till många olika delar inom artificiell intelligens, mjukvara och autonomi. Totalt innehåller också satsningen rekryteringar av 46 seniora forskare, en uppbyggnad av demonstratorer, arenor där forskning och företag kan mötas i konkreta projekt, en satsning på beräkningsinfrastruktur, gästforskarprogram och internationell samverkan.

För mer information om Wallenberg Autonomous Systems and Software program kontakta

Lars Nielsen, programdirektör WASP,  lars.nielsen@liu.se  070-208 13 07

Mille Millnert, styrelseordförande WASP mille.millnert@liu.se  0706-17 74 11

Danica Kragic, professor KTH, dani@kth.se, 08 790 67 29

Johan Håstad, professor KTH, johanh@kth.se, 08-790 62 89

 

Foto Lars Nielsen och Mille Millnert: Göran Billeson, Deep Learning: iStock Photos

Läs också

Pressmeddelande från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 

I satsningen från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ingår även en satsning på kvantteknologi, WACQT, där Chalmers är värduniversitet.

WASP, video producerad av KAW

 

Video

 

 


Fler nyheter om WASP

Porträtt (Amy Loutfi).

Amy Loutfi ny programdirektör för WASP

Professor Amy Loutfi blir ny programdirektör för forskningsprogrammet Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – WASP. Hon efterträder LiU-professorn Anders Ynnerman som går in i rollen som styrelseordförande för WASP.

En del av superdatorn som lyser rött.

AI kan på sikt stärka samhällets cybersäkerhet

Kapplöpningen mellan hackare som försöker knäcka samhällsbärande system och cybersäkerhetsexperter är ständigt pågående. Nu ska LiU-forskare utveckla AI som kan upptäcka hackerattacker och vidta åtgärder innan skadan är gjord.

En AI-titt in i framtiden

Brummande superdatorer, robothundar på räddningsuppdrag och massor av framtida möjligheter med AI och forskningsprogrammen WASP och WISE. Ja, statsminister Ulf Kristersson fick många intryck med sig hem efter besöket på Linköpings universitet.

Största satsningen

Senaste nytt från LiU

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.

Universitetslektor Jonathan Josefsson mot en grå himmel.

Ojämlika villkor för unga vid FN:s klimatmöten

Unga kan idag få delta vid FN:s stora klimatmöten. Men ojämlika villkor och byråkrati gör det omöjligt för många, visar en studie gjord vid Linköpings universitet.