03 oktober 2018

Två forskningsprojekt vid LiU tilldelas medel från forskningsrådet Formas. Mest pengar får ett projekt där forskare ska hjälpa förskolor att arbeta med globala och nationella hållbarhetsmål. Dessutom får en LiU-forskare bidrag för arrangerandet av en klimatanpassningskonferens.

Forskningsprojektet ”Världen behöver en ny berättelse” – narrativets roll i förskolors arbete med samhällsomställning” tilldelas cirka 6,5 miljoner kronor för att bygga en grund för förskolor att arbeta med globala och nationella hållbarhetsmål. Projekt är ett samverkansprojekt mellan forskare på Linköpings universitet samt förskolor i Norrköpings kommun.

– Genom samarbete med nio förskolor, cirka 120 förskollärare och 600 barn ska vi utforska berättande som ett sätt att kommunicera en omställning av samhället, säger Therese Asplund, biträdande universitetslektor på Tema Miljöförändring, som tilldelats medel tillsammans med Ann-Sofie Kall och Per Gyberg.

Projektet väntas starta 2019 och pågå till och med 2021.

Stefan Anderberg, vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, IEI, tilldelas även han medel. Projektet ”Hållbar förvaltning av stadens ledningsbundna infrastruktur” får sammanlagt 3,8 miljoner kronor under tre år.

Utöver detta får Mattias Hjerpe 200 000 kronor för en nordisk klimatanpassningskonferens, Nordic Conference on Climate Change Adaptation, som hålls i slutet av oktober.

Relaterat innehåll

Två kvinnliga studenter vid arbetsbänk, demonterar lampa.

Studenterna granskar Ikeas produkter

Ta isär några Ikea-produkter och dokumentera möjligheten att laga, byta ut och återbruka delarna. Det är en del av ett forskningsprojekt där LiU-studenterna får samarbeta med den svenska möbeljätten.

Foto på kvinnlig forskarstuderande i sitt kontor.

Biogas i Brasilien en resurs som inte används

Brasilien har en betydande kapacitet att producera biogas från organiskt avfall. Men den har ännu inte realiserats. Hanna Zanatta har studerat samhällspolitiska aspekter som påverkar införandet av biogassystem.

Studenter som diskuterar och argumenterar.

Miljö och affärer på samma gång för studenterna

Lös ett miljöproblem och gör en bra affär av det. Den lilla uppgiften fick civilingenjörsstudenter från flera program ta sig an. På redovisningen skulle de både presentera resultatet och sälja in en produkt.