13 september 2021

De svenska målen för hållbara transportsystem säger att transportsektorn ska vara fossilfri till 2030. Nu ska forskare från LiU, Örebro universitet och VTI undersöka hur kollektivtrafiken bidrar till en hållbar omställning i samhället och på så sätt stödjer mål inom Agenda 2030.

Elbuss i grön färg

Formas har beviljat nära 8 miljoner kronor till projektet "Omskalningens effekter för hållbar omställning. 10 år med regionala kollektivtrafikmyndigheter som samhällsbyggare." Projektet ska studera hur den offentliga sektorns samlade förmåga att planera för kollektivtrafik har förändrats under den senaste tioårsperioden samt undersöka hur det påverkat transportsystemet ur ett hållbarhetsperspektiv.

Forskare från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, Örebro universitet och Statens väg- och trafikinstitut, VTI, deltar i projektet som leds av Ida Andersson vid Örebro universitet. Brita Hermelin, professor i kulturgeografi, representerar CKS i projektet och från VTI deltar Malin Henriksson och Robin Nuruzzaman. Andersson och Hermelin har tidigare undersökt samverkansformer mellan kommuner och regioner sedan ansvaret för kollektivtrafiken flyttades över från kommunerna till regionerna i en pilotstudie. I det nya forskningsprojektet ligger fokus på kollektivtrafiken och hållbar omställning.

Projektet startar i höst och avslutas i augusti 2025. 18 regioner, samtliga regioner i Sverige förutom storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö, ska undersökas. Resultaten kommuniceras under projektets gång på olika sätt, bland annat genom en podcast som produceras i samarbete med avdelningen för media och kommunikation vid Örebro universitet.

– Vi planerar också att bjuda in till digitala workshops efter varje avsnitt av podcasten. Det gör vi dels för att säkerställa en interaktion med projektets intressenter fortlöpande, dels för att få feedback som kan bidra till projektets relevans under hela projekttiden, berättar Brita Hermelin.

Kontakt

Fler nyheter från CKS

Tre personer står på en bro och lutar sig mot räcket

Drygt 20 miljoner till välfärdsforskning vid LiU

Tre projekt från LiU får totalt 20,9 MKR från Forte i utlysningen ”Tillämpad välfärdsforskning”. Ett av projekten ska belysa villkoren för de som har trillat mellan stolarna i välfärdsstaten. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier.

En man sitter vid ett skrivbord

Drygt 1,4 miljoner till forskning om framväxten av privata inkomstförsäkringar i Sverige

CKS-forskaren Simon Davidsson fått drygt 1,4 miljoner kronor från Länsförsäkringars Forskningsstiftelse för att undersöka framväxten av privata inkomstförsäkringar vid arbetslöshet i Sverige sedan millennieskiftet.

Bild på en man i skjorta och kavaj

Ny rapport om kommunala strategier för en hållbar framtid

Robert Jonsson är en av flera författare till en ny rapport från Kommuninvest. Syftet med rapporten är bland annat att bidra med strategier för kommuner att hantera förändrade ekonomiska förutsättningar.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Porträtt (Gustaf Hendeby).

När forskning och försvar flyter samman

Spänt politiskt läge i världen, krig i Europa och ett vardagsliv med allt fler hot mot vår säkerhet – vad gör då forskningen? Mer än vad du kanske tror och det kommer att bli mer. Försvarsforskningen är mer aktiv än någonsin.

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.