14 september 2021

Vi välkomnar Michael Belfrage, statsvetare från Linköpings universitet, som ny forskningsassistent på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS. Michael har också en masterexamen i Computational Social science från Institutet för analytisk sociologi, IAS.

Michael Belfrage
Michael Belfrage började som forskningsassistent på CKS efter sommaren. 

Masterutbildningen, som är relativt ny på LiU, kombinerar komplexa data med avancerade beräkningsverktyg för att utforska viktiga sociala frågor.

- De metodkunskaper som jag fått med mig från masterutbildningen är huvudsakligen kvantitativa och med tjänsten på CKS ser jag fram mot att få använda de kunskaperna inom statsvetenskapen, säger Michael Belfrage.

Tillsammans med Gissur Erlingsson, Richard Öhrvall och Emanuel Wittberg på CKS ska Belfrage bland annat jobba med att kartlägga den politiska maktkoncentrationen i svenska kommunala förvaltningsnätverk. Projektet utförs på uppdrag av Studieförbundet Näringsliv och Samhälle inom ramen för 2022 års demokratiutredning.

- Mitt metodologiska huvudintresse är nätverksanalys, som jag nu har fått möjligheten att använda i mitt arbete på CKS. Det ska bli mycket intressant att få använda dessa metoder för att undersöka den lokala förvaltningen ur ett nytt perspektiv. Jag är övertygad om att det finns många intressanta insikter att inhämta genom att närmare undersöka hur olika kommuner är organiserad runt om i landet, avslutar Belfrage.


Fler nyheter från CKS

bokmingel på cks

Lärobok lyfter kommunernas roll i svensk politik

I en ny utgåva av läroboken Politik och förvaltning i svenska kommuner, ges en introduktion till de svenska kommunerna – hur de vuxit fram, hur de styrs och hur den lokala demokratin i Sverige fungerar. Gissur Erlingsson är en av bokens författare.

Lika partier leka bäst?

I en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har forskaren Johan Wänström studerat kommuner där S 0ch M styr i koalition. Han undersöker bland annat varför man valt att styra tillsammans och hur samarbetet har fungerat.

bild på en bok

Ny bok om hopp och framtidstro i krympande samhällen

Vad hoppas man på i ett samhälle som inte växer - i en tid med idéer om att utveckling är liktydigt med tillväxt och expansion? Det är en central fråga i Josefina Syssners senaste bok ”Hoppfulla platser? Om hopp och hoppfullhet i periferin”.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Manlig student vid dator

Lärarstudenter hjälper elever vässa sina texter

Skrivandecoach.se är en ny tjänst från Linköpings universitet som erbjuder individuell hjälp till elever på högstadiet och gymnasiet som vill förbättra sitt skrivande. Coacherna är lärarstudenter specialiserade på svenska och svenska som andraspråk.

Flagga på halv stång vid Linköpings universitet.

LiU flaggar på halv stång

Under onsdagen vajar flaggorna på halv stång på universitetets samtliga campus med anledning av den av den tragiska skolskjutningen i Örebro.

Manlig lärare simulerar undervisning inför lärarkollegor

Digitala simuleringar utvecklar lärares ledarskap

Lärares ledarskap kan vara en nyckel till att öka studiero och trygghet i klassrummen. På LiU får nu yrkesverksamma lärare utveckla sitt ledarskap genom digitala simuleringar där de undervisar avatarer.