20 juni 2022

Sara Gustafsson, föreståndare för Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har nått en viktig milstolpe i sin karriär som relativt nyutnämnd professor i Industriell miljöteknik och miljömanagement. Som LiU:s första kvinnliga professor i ämnet hoppas hon kunna inspirera fler yngre kvinnor till en akademisk karriär.

Foto på Sara Gustafsson, professor i industriell miljöteknik och miljömanagement
Fotograf: PETER HOLGERSSON

Grattis Sara, du har blivit befordrad till professor! Vad innebär det för din forskning?

Tack! Det känns väldigt roligt och jag är stolt och glad över att ha tagit detta kliv på karriärstegen. Det känns som en bekräftelse på att det jag jobbar med är relevant och viktigt, såväl utifrån ett forskningsperspektiv som ett samverkans- och utbildningsperspektiv.

För mig personligen så är det en viktig milstolpe i karriären. Men jag tänker att det också är viktigt utifrån ett större perspektiv eftersom jag är den första kvinnliga professorn i Industriell miljöteknik och miljömanagement vid LiU och jag hoppas att jag inspirerar andra yngre kvinnliga forskare att se en fortsatt karriärutveckling inom akademin.

Hur har du firat?

Jag har firat och blivit firad på flera olika sätt. När jag hade fått beskedet från anställningsnämnden firade jag med familjen och vänner med snittar och bubbel hemma i trädgården i vårsolen. Sedan har jag även blivit ordentligt firad av mina fantastiska kollegor, både på CKS och på Industriell miljöteknik där jag är anställd.

Har du något mer du vill tillägga?

CKS har till stor del bidragit till att jag inledde en akademisk karriär genom att möjliggöra finansiering för en projektanställning på avdelningen för Industriell miljöteknik. Senare delfinansierade CKS även min doktorandtjänst. CKS som forskningsmiljö har i stor utsträckning inspirerat och format mig som forskare och bidragit till att jag valt en fortsatt akademisk karriär. Tack CKS!

Kontakt

Relaterat innehåll

Fler nyheter från CKS

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Två kvinnor och en man står vid ett runt bord

Höga ambitioner i stora kommuners klimatstrategier

Svenska kommuner har höga klimatambitioner och målen ofta är högt satta. Men vägen dit varierar. Det visar en ny rapport från rapport från forskare vid CKS. Studien lyfter bland annat fram vikten av lokalt engagemang och kapacitet.

en kille och hans hund ligger och vilar på en gräsmatta

Kommuner och regioner visar intresse för planering bortom tillväxt

Kommuner som flyttar fokus från tillväxt till människors välbefinnande bidrar till ett nytänkande som kan leda till hållbar utveckling i kommunerna. Det visar en ny rapport från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS.

Senaste nytt från LiU

Många vill läsa program på LiU - antagningsbeskedet är här

Intresset för LiU:s utbildningsprogram har ökat, men totalt sett har något färre antagits jämfört med förra hösten. Samtidigt har vissa program, som Sjuksköterskeprogrammet och Läkarprogrammet, tagit in fler studenter.

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.