20 juni 2022

Sara Gustafsson, föreståndare för Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har nått en viktig milstolpe i sin karriär som relativt nyutnämnd professor i Industriell miljöteknik och miljömanagement. Som LiU:s första kvinnliga professor i ämnet hoppas hon kunna inspirera fler yngre kvinnor till en akademisk karriär.

Foto på Sara Gustafsson, professor i industriell miljöteknik och miljömanagement
PETER HOLGERSSON

Grattis Sara, du har blivit befordrad till professor! Vad innebär det för din forskning?

–  Tack! Det känns väldigt roligt och jag är stolt och glad över att ha tagit detta kliv på karriärstegen. Det känns som en bekräftelse på att det jag jobbar med är relevant och viktigt, såväl utifrån ett forskningsperspektiv som ett samverkans- och utbildningsperspektiv.

– För mig personligen så är det en viktig milstolpe i karriären. Men jag tänker att det också är viktigt utifrån ett större perspektiv eftersom jag är den första kvinnliga professorn i Industriell miljöteknik och miljömanagement vid LiU och jag hoppas att jag inspirerar andra yngre kvinnliga forskare att se en fortsatt karriärutveckling inom akademin.

Hur har du firat?

– Jag har firat och blivit firad på flera olika sätt. När jag hade fått beskedet från anställningsnämnden firade jag med familjen och vänner med snittar och bubbel hemma i trädgården i vårsolen. Sedan har jag även blivit ordentligt firad av mina fantastiska kollegor, både på CKS och på Industriell miljöteknik där jag är anställd.

Har du något mer du vill tillägga?

– CKS har till stor del bidragit till att jag inledde en akademisk karriär genom att möjliggöra finansiering för en projektanställning på avdelningen för Industriell miljöteknik. Senare delfinansierade CKS även min doktorandtjänst. CKS som forskningsmiljö har i stor utsträckning inspirerat och format mig som forskare och bidragit till att jag valt en fortsatt akademisk karriär. Tack CKS!

Kontakt

Relaterat innehåll

Fler nyheter från CKS

Parkbänk i vatten.

CKS samordnar nytt klimatråd i Linköpings kommun

Linköpings kommun har beslutat att inrätta ett externt klimatråd. I det arbetet tar kommunen hjälp av Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, som har fått uppdraget att samordna det nya klimatrådet.

en man på en stege vid en röd stuga med flera stegar resta mot fasaden

Bygg- och bogemenskaper – svaret på stora samhällsutmaningar?

Med en befolkning som blir allt äldre står Sverige står inför flera olika utmaningar. En ny rapport från CKS visar att bygg- och bogemenskaper skulle kunna vara en del av svaret på några av våra största samhällsutmaningar.

Porträttbild på en kvinna utomhus med en tegelbyggnad i bakgrunden

CKS-forskare huvudtalare på EDAY 2024

Den 29 maj går EDAY 2024 av stapeln, en återkommande mötesplats för lokala, regionala och nationella aktörer inom energi- och miljöområdet. En av huvudtalarna är Brita Hermelin, professor i kulturgeografi på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS

Senaste nytt från LiU

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.

Kvinna i bygghjälm.

Hennes uppdrag är svårt – men kul och fullt möjligt

Vi är mitt uppe i en tuff omställningen som ska rädda vår miljö och leda till en mer hållbar utveckling. Då behövs innovationskraft och kunskap, menar Marie Trogstam, LiU-alumnen som nu är chef för hållbarhet och infrastruktur hos Svenskt Näringsliv.