20 juni 2022

Sara Gustafsson, föreståndare för Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har nått en viktig milstolpe i sin karriär som relativt nyutnämnd professor i Industriell miljöteknik och miljömanagement. Som LiU:s första kvinnliga professor i ämnet hoppas hon kunna inspirera fler yngre kvinnor till en akademisk karriär.

Foto på Sara Gustafsson, professor i industriell miljöteknik och miljömanagement
Fotograf: PETER HOLGERSSON

Grattis Sara, du har blivit befordrad till professor! Vad innebär det för din forskning?

–  Tack! Det känns väldigt roligt och jag är stolt och glad över att ha tagit detta kliv på karriärstegen. Det känns som en bekräftelse på att det jag jobbar med är relevant och viktigt, såväl utifrån ett forskningsperspektiv som ett samverkans- och utbildningsperspektiv.

– För mig personligen så är det en viktig milstolpe i karriären. Men jag tänker att det också är viktigt utifrån ett större perspektiv eftersom jag är den första kvinnliga professorn i Industriell miljöteknik och miljömanagement vid LiU och jag hoppas att jag inspirerar andra yngre kvinnliga forskare att se en fortsatt karriärutveckling inom akademin.

Hur har du firat?

– Jag har firat och blivit firad på flera olika sätt. När jag hade fått beskedet från anställningsnämnden firade jag med familjen och vänner med snittar och bubbel hemma i trädgården i vårsolen. Sedan har jag även blivit ordentligt firad av mina fantastiska kollegor, både på CKS och på Industriell miljöteknik där jag är anställd.

Har du något mer du vill tillägga?

– CKS har till stor del bidragit till att jag inledde en akademisk karriär genom att möjliggöra finansiering för en projektanställning på avdelningen för Industriell miljöteknik. Senare delfinansierade CKS även min doktorandtjänst. CKS som forskningsmiljö har i stor utsträckning inspirerat och format mig som forskare och bidragit till att jag valt en fortsatt akademisk karriär. Tack CKS!

Kontakt

Relaterat innehåll

Fler nyheter från CKS

En kvinna sitter vid ett konferensbord med en dator och kaffekoppar framför sig

Årets kommunuppsats handlar om gränsdragningar i kommunalt beslutsfattande

Kristin Löf, tidigare masterstudent i statsvetenskap med inriktning på offentlig förvaltning, skrev den vinnande uppsatsen i 2024 års uppsatstävling på CKS.

Josefina Syssner expert i nytillsatt statlig utredning

I somras beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredning för att lämna förslag på utformning av den framtida regionala utvecklings- och landsbygdspolitiken. Josefina Syssner, forskare på CKS, deltar i utredningen som expert.

En flyttkartong på marken bredvid en man där bara benen syns

Drygt 4,9 miljoner till projekt om social dumpning

I vilken utsträckning förekommer social dumpning och vilka sociala konsekvenser kan det få? Det är några av frågeställningarna som ska undersökas i ett nytt projekt på LiU som fått drygt 4,9 miljoner kronor från FORTE. Projektet leds av CKS.

Senaste nytt från LiU

Kvinna står och tittar ut över havet.

Marietta Radomska har ett livligt intresse för döden

Marietta Radomska överraskar. Hon forskar kring död och sorg men är själv livlig och full av passion för det hon sysslar med. Just nu driver hon ett projekt som handlar om ekologisk sorg. Någonstans finns en förhoppning om att förändra världen.

Polisbil, avspärrat.

Ny forskning stärker kommuners krisberedskap

Sveriges kommuner står inför stora krisutmaningar. För att möta dessa krav startar nu ett forskningsprojekt som undersöker hur ledarskapet för att utveckla och organisera förmåga till kommunal krisberedskap kan stärkas.

Gymnasieelev i laboratorium.

Styrkeprovet i LiU-labbet: Knopen mot splitsen!

Vilket håller bäst under seglingen? En knop, eller en splits? Max Zetterström som går Seglargymnasiet i Motala fick chansen att ta reda på det i sitt gymnasiearbete – i LiU:s testlabb.