02 september 2022

Med en dryg vecka kvar till valet finns det en stor efterfrågan på forskares expertanalyser av en mängd olika valfrågor. Igår deltog två av forskarna vid Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, i riksnyheterna för att analysera och diskutera några av valets viktiga frågor.

Våra experter uttalar sig

Richard Öhrvall, doktor i statsvetenskap vid CKS, syntes i Aktuellts kvällssändning för att diskutera valdeltagande. Han lyfte bland annat att Sverige har ett väldigt högt valdeltagande internationellt sett och att valdeltagandet har stigit under de senaste fyra valen.

Aktuellt 1 september 2022 (klippet startar direkt)

 

 Susanne Wallman Lundåsen, universitetslektor i statsvetenskap vid CKS, deltog i TV4-nyheterna där hon pratade om klyftan mellan stad och land. Hon berättade bland annat om en färsk enkätstudie om folks uppfattning av polariseringen mellan landsbygden och staden. Enkäten är en del i ett större forskningsprojekt om samhällspolarisering som leds av CKS.

Kontakt

Fler nyheter från CKS

En man sitter vid ett skrivbord

Drygt 1,4 miljoner till forskning om framväxten av privata inkomstförsäkringar i Sverige

CKS-forskaren Simon Davidsson fått drygt 1,4 miljoner kronor från Länsförsäkringars Forskningsstiftelse för att undersöka framväxten av privata inkomstförsäkringar vid arbetslöshet i Sverige sedan millennieskiftet.

Bild på en man i skjorta och kavaj

Ny rapport om kommunala strategier för en hållbar framtid

Robert Jonsson är en av flera författare till en ny rapport från Kommuninvest. Syftet med rapporten är bland annat att bidra med strategier för kommuner att hantera förändrade ekonomiska förutsättningar.

bokmingel på cks

Lärobok lyfter kommunernas roll i svensk politik

I en ny utgåva av läroboken Politik och förvaltning i svenska kommuner, ges en introduktion till de svenska kommunerna – hur de vuxit fram, hur de styrs och hur den lokala demokratin i Sverige fungerar. Gissur Erlingsson är en av bokens författare.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

LiU satsar på AI-labb för framtidens lärande

Linköpings universitet satsar 3 miljoner kronor på AIST-labbet, en ny plattform för forskning och utbildning kring AI i undervisning. Målet är att utveckla och kritiskt ganska hur AI kan förbättra lärande och lärarutbildning.

LiU får kvalitetsstämpel av EU

Linköpings universitet har tilldelats EU-kommissionens utmärkelse HR Excellence in Research Award. Det är en kvalitetsstämpel som visar att universitetet arbetar systematiskt med att förbättra forskarnas arbetsvillkor.

Studenter på kursen Scholars at risk student led workshop

Akademisk frihet i praktiken

Den lilla gruppen master-studenter vid programmet Etnicitet och Migration på Campus Norrköping är unik. De är först i Sverige att gå en universitetskurs i hur man skapar en kampanj till stöd för en fängslad forskare och för den akademiska friheten.