25 maj 2020

Som så mycket annat den här våren fick återträffarna för CKS-utbildningen ”Ledarskap i kommuner” hållas digitalt. Den 5 och 6 maj träffades deltagarna i den senaste omgången via Zoom för att avsluta och reflektera över sin tid tillsammans i utbildningen.

Foto på deltagare i digital konferens via Zoom
Deltagarna i återträffen för senaste omgången av ”Ledarskap i kommuner” var glada att ses, om än bara digitalt.

Den här återträffen blev också den sista för Lennart Kågström som haft en nyckelroll som ansvarig för den del av utbildningen som handlar om det personliga ledarskapet i en kommunal kontext. Lennart har varit en mycket uppskattad kursledare sedan 2010-talet. CKS är tacksamma över att han varit en del av vår lärandeverksamhet under en längre tid.

– Ska man på ett enkelt sätt sammanfatta det Lennart varit grymt bra på under åren så är det att han bidragit till att ge cheferna verktyg för att kunna "nyfiket utforska". Många som deltagit i utbildningen har framfört att detta har varit värdefullt för dem, säger Robert Jonsson, kursansvarig från CKS. Genom sitt lugn, sin förmåga att vara i nuet och att få folk att reflektera över sig själva och kring sina relationer med aktörer och ting har Lennart varit en stor tillgång.

– Lennart var också under en tid delaktig i en intern förändringsprocess på CKS där han var en viktig inspirationskälla för våra medarbetare. Vi vill tacka honom för allt han gjort och önska honom stort lycka till med sina framtida uppdrag, bland annat åt LKAB i Kiruna.

På frågan om vad Lennarts adepter tar med sig från utbildningen var många överens om att vikten av egen reflektion varit en viktig ingrediens:

Vikten av öppna frågor. Vara intresserad av den andres tankar.

Att förhålla sig till det som sker – nyfiket utforska! Man behöver inte alltid tycka som den andre, men intressant att få lyssna till den andres berättelse och synvinkel.

Life-space – hur det påverkar samt medvetenheten om sin egen ”ryggsäck”.

Förstå affekters påverkan samt nyfiket utforska.

Utbildningen har fått mig att reflektera mer – absolut!

Förstå affekters påverkan samt nyfiket utforska.

Kontakt

Fler nyheter från CKS

Lika partier leka bäst?

I en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har forskaren Johan Wänström studerat kommuner där S 0ch M styr i koalition. Han undersöker bland annat varför man valt att styra tillsammans och hur samarbetet har fungerat.

bild på en bok

Ny bok om hopp och framtidstro i krympande samhällen

Vad hoppas man på i ett samhälle som inte växer - i en tid med idéer om att utveckling är liktydigt med tillväxt och expansion? Det är en central fråga i Josefina Syssners senaste bok ”Hoppfulla platser? Om hopp och hoppfullhet i periferin”.

Josefina Syssner – professor på besök i den akademiska världen

I tonåren ville Josefina Syssner bli serietecknare. Att plugga på universitet hade hon inte en tanke på. Några decennier senare är hon professor i kulturgeografi med ett särskilt öga för de delar av Sverige som tappar befolkning år efter år.

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.