21 februari 2022

Fredrik Malmberg kom från Finland till Norrköping i januari för att göra en termin som gästforskare på CKS. Två år försenad har han nu kommit igång med sina uppgifter. Vi ställde några frågor till Fredrik:

Fredrik Malmberg.
Fredrik Malmberg är statsvetare från Åbo Akademi i Finland. Han ska gästforska på CKS under våren 2022.

Vad har du för bakgrund?

– Jag är statsvetare från Åbo Akademi, där jag disputerade i december 2019. Från början skulle jag ha kommit till CKS som gästforskare redan under våren 2020, men sedan kom pandemin emellan och jag fick skjuta upp vistelsen.

Vad handlar din forskning om?

– Min forskning har till stor del berört uppfattningar om korruption. En av mina artiklar, som jag skrev tillsammans med en kollega, handlar exempelvis om sambanden mellan korruptionsuppfattningar och politiskt beteende ur ett könsperspektiv. I mitt senaste projekt kartlade jag korruptionsuppfattningar och -attityder i finlandssvenska kommuner.

Vad ska du jobba med under din termin som gästforskare på CKS?

–  Just nu är jag lite i ett brytningsskede mellan mitt föregående stora projekt och ett potentiellt framtida projekt. Min nya projektidé handlar om multipla mandat, alltså det att förtroende valda sitter på fler än ett direkt valt mandat samtidigt på lokal, regional och/eller nationell nivå. För tillfället jobbar jag på forskningsmedelansökningar som bygger på detta tema.

I övrigt försöker jag också knyta samman tidigare projekt och få mina artiklar publicerade. För tillfället undervisar jag på distans på en kurs i Corruption and development på Åbo Akademi.

Hur kom det sig att du valde att komma till CKS?

–  Jag hade under min doktorandtid bekantat mig med Gissur Erlingssons forskning om korruptionen i Sverige och på Island. Under ECPR konferensen i Hamburg 2018 träffades vi under en workshop om korruption. Därefter fick jag idén att fråga om han ville vara en av förhandsgranskarna för min doktorsavhandling.

Jag visste redan i ett tidigt skede att jag gärna skulle vilja utföra min gästforskarperiod i Sverige, och därför infann det sig ganska naturligt att CKS och LiU skulle bli min destination eftersom jag redan hade en kontakt där. Dessutom har jag några släktingar i Jursla i Norrköping som jag bor hos under min vistelse här.

Kontakt

Nyheter från CKS

En kvinna sitter vid ett konferensbord med en dator och kaffekoppar framför sig

Årets kommunuppsats handlar om gränsdragningar i kommunalt beslutsfattande

Kristin Löf, tidigare masterstudent i statsvetenskap med inriktning på offentlig förvaltning, skrev den vinnande uppsatsen i 2024 års uppsatstävling på CKS.

Josefina Syssner expert i nytillsatt statlig utredning

I somras beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredning för att lämna förslag på utformning av den framtida regionala utvecklings- och landsbygdspolitiken. Josefina Syssner, forskare på CKS, deltar i utredningen som expert.

En flyttkartong på marken bredvid en man där bara benen syns

Drygt 4,9 miljoner till projekt om social dumpning

I vilken utsträckning förekommer social dumpning och vilka sociala konsekvenser kan det få? Det är några av frågeställningarna som ska undersökas i ett nytt projekt på LiU som fått drygt 4,9 miljoner kronor från FORTE. Projektet leds av CKS.

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.